Het hoofdkantoor van de Bundesnachrichtendienst in Pullach bij München
NOS NieuwsAangepast

Duitse geheime dienst waarschuwt voor hacks in verkiezingsjaar

Duitsland moet tijdens de parlementsverkiezingen volgend jaar rekening houden met hacks en desinformatie-campagnes uit Rusland. Dat zegt de nieuwe directeur van de inlichtingendienst BND, Bruno Kahl, in de Süddeutsche Zeitung.

Hij verwijst naar de verkiezingen in Amerika waar deze zaken een prominente rol speelden. “Het is bekend dat er ook nu al aanvallen zijn die geen ander doel dienen dan politieke onrust te veroorzaken”, zegt Kahl.

Al langer doelwit

Duitsland was al eerder doelwit van hackers. Zo bleken vorig jaar duizenden computers in de Duitse Bondsdag geïnfecteerd te zijn met een virus. De computersystemen moesten worden vervangen. Een Russische hackersgroep zou erachter zitten.

Ook worden verzonnen verhalen verspreid om onrust te veroorzaken. Onder Russischtalige Duitsers ontstond vorig jaar grote commotie om de vermeende verkrachting van het 13-jarig meisje Lisa door vluchtelingen. Al heel snel was duidelijk dat het verhaal verzonnen was, maar Russische zenders als Russia Today bleven erover berichten, waardoor de zaak zelfs tot aan het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aandacht kreeg.

Of de Russische regering achter de aanvallen zit, blijft moeilijk te bewijzen, zegt Kahl. “Het toeschrijven van zo’n aanval aan een regering is technisch enorm moeilijk. Maar veel wijst erop, dat ze vanuit de regering op z’n minst toegestaan of op prijs gesteld worden.”

Doelgericht

Volgens Kahl gaat het om doelgerichte sabotagecampagnes, maar is het niet zo dat de hackers een bepaalde kandidaat of partij willen helpen. "Doel van de aanvallen is het democratisch proces te ondermijnen, ongeacht wie dat zal helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl