In Amsterdam voelt meer dan tien procent van de mensen zich eenzaam Hollandse Hoogte

Geen praatje met de buren, gezelligheid met vrienden of mensen over de vloer. Voor meer dan tien procent van de Amsterdammers is dat de dagelijkse praktijk. Uit onderzoek van de gemeente Amsterdam blijkt namelijk dat eenzaamheid een groot probleem in de stad is. De komende jaren moet dat aangepakt worden, mede door daar een miljoen euro voor uit te trekken. 

De gemeente verwacht dat het aantal eenzame Amsterdammers in de toekomst nog verder zal toenemen. Het bestuur maakt zich zorgen over de mogelijke gezondheidsproblemen die daarbij kunnen optreden, zoals hart- en vaatziekten, depressie en een ongezonde leefstijl. 

De 51-jarige Dorien voelt zich al jaren alleen. "Ik lijd er vreselijk onder en gun het niemand", vertelt zij vanochtend in het NOS Radio 1-journaal. "Ik heb in mijn leven hard gewerkt om vrienden te maken, maar dat is nooit gelukt. Ik heb geen ouders, partner, broers, zussen of kinderen."

Hoewel Dorien in een grote stad woont, voelt zij zich altijd geïsoleerd. "Ik heb soms het gevoel dat ik alleen op de wereld ben. In Amsterdam voel ik mij alleen in een grote zee van mensen. Ik mis warmte en gezelligheid in mijn leven."

"Ik heb geen ouders, partner, broers, zussen of kinderen"

Joris Slaets is hoogleraar ouderengeneeskunde en werkt voor het UMC Groningen. "Het is heel triest dat mensen op deze manier door het leven moeten gaan", vertelt hij in het NOS Radio 1-journaal. "Contacten met andere mensen en voelen dat je ergens bij hoort, zijn belangrijke waarden in de kwaliteit van het leven."

Volgens Slaets zegt je persoonlijkheid veel over het maken van vrienden. "Voor sommige mensen kan het heel moeilijk zijn om sociale contacten te leggen. Als hun natuurlijke familiebanden wegvallen, moeten zij het echt hebben van sociale netwerken in buurten", zegt hij. "In buurten kunnen we voor mensen de kansen vergroten om in contact te blijven. De laatste jaren hebben we onze publieke ruimte niet ingevuld om elkaar te ontmoeten, maar vooral voor privacy."

Eenzaamheid tegengaan

De komende tijd zet de gemeente Amsterdam een speciaal team in om het probleem verder in kaart te brengen. Het team zal onderzoeken wie in de stad precies eenzaam zijn. Naar verwachting komt er komend voorjaar een plan van aanpak, aldus een woordvoerster van wethouder Eric van der Burg. 

Niet alleen de gemeente, maar ook burgers zelf zien dat eenzaamheid een groot probleem is in de hoofdstad. Zo worden er nu al projecten opgezet met 'knuffelkippen' en kunnen ouderen geregeld gezamenlijk eten in buurtrestaurants. 

STER reclame