Syriërs op de vlucht voor strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat
NOS Nieuws

Oxfam Novib: PVV minst humane partij voor vluchtelingen

De PVV is de partij die het minst geeft om de internationale verdragen over de rechten van vluchtelingen. Volgens een onderzoek in opdracht van ontwikkelingshulporganisatie Oxfam Novib scoort de partij van Geert Wilders een 0 op de Oxfam Novib Humanity Checker (.pdf). D66, GroenLinks en de ChristenUnie doen het met het totaalcijfer 8 het beste.

Oxfam Novib rangschikt de partijen op basis van de aandacht die ze schenken aan een aantal thema's die te maken hebben met vluchtelingen, zoals de aanpak van wereldwijde armoede, het creëren van vluchtroutes en gezinshereniging.

De PvdA staat vierde op de lijst. Volgens Oxfam Novib besteedt de partij veel aandacht aan de aanpak van wereldwijde armoede, conflicten en andere grondoorzaken van ontheemding en krijgt daarmee een 7 als eindcijfer.

Ontheemdenstatus

De SP, het CDA, de VVD en de PVV scoren alle een onvoldoende. Bij de SP is de bescherming van kwetsbare vluchtelingen in goede handen, maar is er te weinig aandacht voor bescherming tegen terugzending naar vervolging, bescherming tegen willekeurige detentie en gezinshereniging.

Het CDA scoort matig omdat het vluchtelingenbeleid volgens Oxfam te veel gericht is op tijdelijkheid en terugkeer. "Daarmee holt de partij het verblijfsrecht van vluchtelingen uit." De VVD wordt beoordeeld met een 2,5 onder meer doordat de partij het recht op asielaanvragen in Europa wil afschaffen. De PVV ten slotte "lapt internationale mensenrechtenverdragen volledig aan de laars".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl