'Troeteleik' in middenberm A58 moet weg
Een monumentale eik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout wordt omgehakt. Rijkswaterstaat gaat de weg op die plek verbreden en de boom staat daarbij in de weg.
Rijkswaterstaat liet onderzoeken of de boom kan worden uitgegraven en verplaatst, maar dat blijkt niet mogelijk. De boom zou dat niet overleven. Ook is onderzocht of een nabijgelegen viaduct kan worden verplaatst, maar dat is te duur. Het viaduct kan alleen verbreed worden als daarbij de middenberm kan worden gebruikt. Maar daar staat de eik dus in de weg.
Volgens Rijkswaterstaat wegen de maatschappelijke baten van het behouden van de eik niet op tegen de kosten.
De Bomenstichting is het daar niet mee eens en staat al klaar om tegen de kapvergunning te protesteren. Volgens de stichting is de boom kerngezond en kan hij nog lang mee.
De 140 jaar oude boom maakte ooit deel uit van een oprijlaan van het landgoed Anneville. Koningin Wilhelmina logeerde na de oorlog een tijd op het landgoed en is in die periode vaak langs de eik gereden.
Toen in 1968 werd begonnen met de aanleg van A58 bleek deze dwars door de oprijlaan van het landgoed te lopen. Een aantal eiken moesten daarom sneuvelen, maar één ervan kon blijven staan omdat hij precies in de middenberm van de snelweg zou komen.
'Heilige eik'
Toen de snelweg eenmaal in gebruik was bleek na een paar jaar dat de boom aan het verdrogen was. Rijkswaterstaat legde toen een drainagesysteem aan rond de boom, met een vulpunt op het viaduct. Daar wordt sindsdien eens in de zoveel tijd 8.000 liter water in gepompt door een tankwagen die dat water uit de nabijgelegen rivier de Mark oppompt. Het systeem werkt goed, want de eik in de middenberm staat er volgens deskundigen beter bij dan de overgebleven laanbomen die naast de snelweg staan.
De boom kreeg door al deze maatregelen binnen Rijkswaterstaat de bijnaam 'troetelboom'. Ook wordt hij wel 'de heilige eik' genoemd.
Linde
De monumentale eik in de A58 is niet de oudste boom van Brabant. Dat is een linde in Sambeek. Die is tussen de 400 en 500 jaar oud.