NOS NieuwsAangepast

Tienermeisjes hebben later seks als band met moeder goed is

Tieners die een goede band hebben met hun ouders beginnen later aan seks. Daardoor lopen ze minder risico op geslachtsziektes en tienerzwangerschappen, blijkt uit een uitgebreid en langdurig onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.

Er is volgens het onderzoek een groot verschil tussen jongens en meisjes, en tussen vaders en moeders. Die groepen zijn voor het eerst apart onderzocht.

Meisjes die een goede band met hun moeder hebben, zijn terughoudender met seks dan meisjes die een slechte of matige relatie hebben met hun moeder. Daarbij speelt de moeder een belangrijk rolmodel: meisjes kijken veel meer tegen haar op dan jongens.

Meisjes nemen bij een goede verstandhouding eerder het advies van hun moeder serieus om voorzichtig om te gaan met seks en er niet te vroeg mee te beginnen. Jongens hebben dat veel minder. Dat komt volgens de onderzoekers waarschijnlijk ook doordat hun vader vaak van huis is vanwege zijn werk, waardoor hij voor hen geen rolmodel is.

Dat moet volgens het Erasmus MC veranderen. Vaders moeten meer betrokken worden bij de (seksuele) opvoeding van hun kinderen, met name van hun zonen. Dan zullen ook jongens langer wachten met seks, verwachten de onderzoekers.

GGD Rotterdam

Het academisch ziekenhuis in Rotterdam heeft als basis voor het onderzoek een gezondheidsenquête gebruikt van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Daaraan deden 3000 pubers mee die twee jaar werden gevolgd. Het is voor het eerst dat zo veel tieners zo lang meededen aan zo'n onderzoek.

In het onderzoek werd gekeken hoe hecht de band is tussen ouder en kind en in hoeverre de kinderen hun gedachten en gevoelens delen met hun ouders. Uit de studie kwam naar voren dat 8 procent van de jongeren al voor hun zestiende seks heeft gehad: twee keer zo veel jongens als meisjes.

De conclusie van het ziekenhuis is dat jongeren die wachten met seks tot na hun zestiende, bewuster en verstandiger omgaan met seks, onder meer met het gebruik van voorbehoedsmiddelen. "Een mogelijke verklaring is dat ze dan meer ervaring hebben opgedaan met bijvoorbeeld vriendschap en intimiteit", denkt het Erasmus MC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl