Een vestiging van Mitra in Purmerend
NOS NieuwsAangepast

Slijterij Mitra ging ten onder door fraude

Slijterijketen Mitra is afgelopen zomer failliet gegaan door boekhoudfraude. Dat blijkt uit het curatorenverslag. Ongeveer twee maanden voordat het bedrijf faillissement aanvroeg werd de boekhoudfraude ontdekt. "ABN Amro, de huisbank, heeft toen besloten geen extra geld in het bedrijf te stoppen," zegt curator Ruud Hermsen. Dat geld was wel nodig om overeind te blijven.

Het moederbedrijf, Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager, heeft een "florissanter beeld" van de onderneming naar buiten gebracht, zegt de curator. Door de cijfers op te blazen lijkt het alsof een bedrijf meer winst maakt dan eigenlijk het geval is. Zo konden ze meer geld lenen bij de bank.

Gedeeltelijke doorstart

De curatoren zijn nu "ontzettend druk" met het verkopen van de bezittingen. Het gaat daarbij om enorme hoeveelheden drank. Ook wordt er nog verder gesproken over de doorstart van bepaalde onderdelen. Zo hebben 120 franchisenemers van Mitra een doorstart gemaakt met drankengroothandel De Monnink uit Oldenzaal.

Mitra was na Gall & Gall de tweede drankenketen van het land. Het bedrijf had last van terugvallende verkopen van binnenlands gedestilleerd en concurrentie van supermarkten en internetverkoop. Er werkten 600 mensen bij het drankenbedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl