NOS NieuwsAangepast

Schultz heeft genoeg van appende automobilist

Minister Schultz zint op maatregelen om te voorkomen dat een automobilist onder het rijden kan appen of sms'en. De minister vraagt telecombedrijven een techniek te ontwikkelen die de telefoon tijdens de rit 'overneemt'.

In een interview met het AD toont de minister van Infrastructuur en Milieu zich bezorgd over het gevaar van het gebruik van de smartphone in de auto.

Het is nu al verboden rijdend een mobieltje vast te houden, maar het is wel toegestaan om aan een toestel te zitten dat in een houder zit. "Dat is een groot probleem: als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je zo een paar voetbalvelden verder met je auto", zegt Schultz.

Pokémon

De minister wil nog geen totaalverbod op het bedienen van een telefoon in de auto. "Eerst moet gekeken worden wat er met slimme technologie mogelijk is." Schultz is optimistisch. "Als je Pokémon wilt vangen, schakelt de telefoon ook uit als je te hard gaat."

Uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt dat bijna een kwart van de automobilisten tijdens het rijden berichtjes op sociale media leest. De grootste groep, van zo'n 43 procent, doet dit niet rijdend maar alleen bij een stoplicht of in de file.

Een op de tien automobilisten stuurt al rijdend ook nog een reactie terug. De helft van de bestuurders doet dit alleen als de auto stilstaat. Het onderzoek is gedaan onder mensen die vaker dan drie dagen per week onderweg zijn.

De verkeerswet, artikel 5, schrijft nu al voor dat een automobilist niets mag doen om het verkeer in gevaar te brengen. Dus koffiedrinken, appen en het opdoen van make-up is allemaal verboden, maar door de politie moeilijk te handhaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl