Vervalste merkkleding
NOS NieuwsAangepast

Arrestaties om verkoop nep-merkkleding via sociale media

In een aantal onderzoeken naar online handel in nep-merkkleding zijn de afgelopen twee weken twaalf verdachten aangehouden. Woningen en opslagplaatsen zijn doorzocht.

De FIOD deed het onderzoek samen met de politie en de douane, onder leiding van het Openbaar Ministerie. Ook merkenbureaus die aangifte hadden gedaan van de handel in vervalste artikelen zijn bij het onderzoek betrokken.

De doorzochte panden staan verspreid door Nederland. Er zijn bijna 3500 kledingstukken, schoenen, tassen, parfums en horloges in beslag genomen, ter waarde van enkele tonnen. De namaak-artikelen zijn van merken als Nike, Adidas, Philipp Plein, Kenzo en Canada Goose. De goederen worden vernietigd.

Ook is beslag gelegd op bankrekeningen van verdachten en op ruim 26.000 euro in contanten. Daarnaast zijn wapens gevonden, onder meer boksbeugels en stroomstootwapens.

Politie rolt netwerk van verkopers nepspullen op

De verdachten zitten niet meer vast. Twee van hen hebben een taakstraf gekregen van respectievelijk 40 en 160 uur. Een auto die van de opbrengst was gekocht en telefoons en computers waarop was gehandeld, zijn verbeurd verklaard.

De socialemedia-accounts van de verdachten worden offline gehaald, waarmee ze hun netwerk kwijtraken. In sommige gevallen bestaat dat uit meer dan 20.000 volgers. Ook worden de gegevens van de verdachten doorgegeven aan de Belastingdienst en uitkeringsinstanties.

Jongeren via Instagram

Tijdens het onderzoek werd ook ontdekt dat een aantal jongeren een nep-handeltje had. Zij verkochten nep-spullen via Instagram. De jongeren en hun ouders zijn daarop aangesproken. "Deze jongeren denken: o, een leuk handeltje voor ernaast", vertelt Dop Kruimel, persvoorlichter van het OM. "Daar zien ze een fijne bijverdienste in."

Maar volgens Kruimel hebben ze niet door wat de consequenties van dit handeltje zijn. "Ze kunnen in het ergste geval vier jaar gevangenisstraf en een strafblad krijgen. Dan kunnen ze tijdens hun studie nergens stage meer lopen en krijgen ze het moeilijk bij het vinden van een baan. En dan, dan hebben ze pas echt een probleem."

Daarom besloot het OM de jongeren te waarschuwen in plaats van te arresteren.

Vier onderzoeken zijn nog niet afgerond en kunnen aanleiding geven tot meer huiszoekingen en aanhoudingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl