ANP

Australië voert 15 procent 'backpacker tax' in

time icon Aangepast

De Australische regering voert een belasting in van 15 procent op bijverdienende vakantiegangers. Het voorstel voor de nieuwe 'backpacker tax' is lager dan in het originele plan van 32,5 procent. 

Tegen dat laatste percentage kwamen de toeristenindustrie en de agrarische sector in het geweer. Zij vreesden dat Europese rugzaktoeristen niet meer zouden komen, mede omdat Nieuw-Zeeland een lager belastingpercentage van 10,5 procent hanteert voor toeristen met een werkvisum. 

Jaarlijks reizen zo'n 600.000 backpackers naar Australië. Vele van hen verdienen een deel van het geld voor hun vakantie door in het land fruit te plukken. Nu is het zo geregeld dat deze krachten, net als gewone Australische werknemers, geen belasting betalen totdat hun jaarlijkse inkomen boven de 18.200 Australische dollar (zo'n 12.700 euro) uitkomt.

De Australische regering kwam met het plan in 2015. Daarna is lang gebakkeleid over het percentage. Nu heeft de regering overeenstemming bereikt met verschillende partijen. Het wetsvoorstel moet nog door het parlement.  

STER Reclame