Een tank vanmorgen in Hanano, Aleppo
NOS NieuwsAangepast

Syrisch leger herovert twee wijken in een dag in Aleppo

Het Syrische leger heeft vandaag opnieuw een belangrijk deel van Oost-Aleppo heroverd op de rebellen. Regeringstroepen kregen na een lange strijd vanmorgen al de wijk Hanano in handen; en volgens de regering kwam daar vanmiddag ook nog de wijk Jabal Badro bij. "Het lijkt nu plots snel te gaan, maar er is lang om gestreden", zegt correspondent Sander van Hoorn. "Met name de afgelopen dagen was het heel intensief."

Het heroveren van Hanano en Jabal Badro is van groot strategisch belang voor het Syrische leger. De wijken liggen in het midden van het door rebellen overgenomen deel van de stad. "Het oostelijk deel heeft de vorm van een halve maan. Met deze heroveringen wordt er een stukje in die maan gehakt. Als uiteindelijk ook de wijk Sakhour heroverd wordt, is het gebied in tweeën gesplitst. Dan wordt het voor het leger makkelijker en kan het sneller gaan."

In de val

Het is onduidelijk waar de honderden inwoners van wijken heen vluchten. "Dat ze weg proberen te komen, is zeker. De Syrische regering zegt dat families naar het regeringsdeel zijn gevlucht, daar is het veilig", zegt Van Hoorn. "Maar er zijn ook berichten dat de grootste groep mensen naar andere delen van Oost-Aleppo vluchten, gedeelten in handen van rebellen die nog veilig zijn."

Mensen die daar terechtkomen, zitten volgens Van Hoorn in een val. "Het is een kwestie van tijd voordat ook daar de gevechten komen. Omdat het nu allemaal omsingeld is, zullen ze niet anders kunnen dan toch naar regeringsgebied trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl