Wereldtitel voor Rosberg, Verstappen net naast podium

Aangepast
Rosberg viert zijn wereldtitel EPA

Nico Rosberg heeft voor het eerst in zijn racecarrière de wereldtitel in de Formule 1 behaald. De 31-jarige Duitser van Mercedes had in de afsluitende GP op het circuit van Yas Marina in Abu Dhabi genoeg aan de tweede plaats.

Zijn teamgenoot Lewis Hamilton won de race vanaf poleposition. Het was voor de Brit al de vierde GP-zege op rij en de tiende van het jaar, maar in de WK-stand kwam hij vijf punten tekort. Rosberg won dit jaar een race minder, maar was over het hele seizoen net iets constanter.

Mede dankzij een spectaculair optreden van Max Verstappen bleef de strijd tot de slotronde spannend. Rosberg kneep hem nog even, maar hield het hoofd koel

Max Verstappen spint in de eerste bocht van de Grote Prijs van Abu Dhabi EPA

Voor Verstappen leek de kans op het podium en daarmee ook de vierde plaats in de eindstand van het WK snel verkeken. Hij tikte na de start Nico Hülkenberg aan, spinde en kon helemaal achteraan opnieuw beginnen. Een knappe inhaalrace en een slim raceplan brachten hem toch nog op de vierde plaats.

Door lang met zijn eerste set banden te rijden lag hij zelfs even tweede tussen beide titelkandidaten in. Rosberg durfde het lange tijd niet aan de Limburger te attaqueren. Pas toen Verstappens banden tot op de draad versleten waren, kon Rosberg er in ronde 21 voorbij.

De Nederlander wisselde een ronde later naar de hardste bandensoort en kwam als achtste terug op de baan.

Formula 1
@F1
Hugs all round for the new world champion... #AbuDhabiGP #F1Finale 🇦🇪
2 jaar geleden

Verstappen kon de race vervolgen op een strategie met slechts één stop, waar de andere kanshebbers nog een keer naar binnen moesten. De jonge Nederlander had zowaar weer alles om voor te knokken.

Sebastian Vettel nam in zijn Ferrari na de tweede stop van Hamilton en Rosberg de kop over, maar viel na zijn eigen bandenwissel naar de zesde plaats terug. Op de zachte en verse banden reed de oud-wereldkampioen in de slotfase Verstappen alsnog van het podium af.

Vettel wist ook nog bij Rosberg aan te haken, maar tot een aanval kwam het niet meer. Rosberg deed op zijn beurt wijselijk ook geen poging meer Hamilton van de zege af te houden. Hij hield wel zijn tweede plaats vast en stelde daarmee de titel veilig.

De strijd tussen Rosberg en Hamilton NOS

STER Reclame