NOS NieuwsAangepast

Vogelgriep op eendenbedrijf Biddinghuizen is H5N8-variant

De vogelgriep die op een eendenbedrijf in Biddinghuizen is vastgesteld, is van de zeer besmettelijke H5N8-variant. Volgens een instituut van de Wageningen Universiteit, die in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de dieren onderzocht, waren daar al sterke aanwijzingen voor.

Op het bedrijf werden vrijdag zo'n 500 dode eenden gevonden. De boerderij is onderdeel van een bedrijf dat ook eendenfokkerijen heeft in Ermelo en Hierden. Zo'n 180.000 eenden moeten worden afgemaakt. Op een ander pluimveebedrijf in de buurt van Biddinghuizen worden ook 10.000 eenden gedood, omdat het bedrijf vlak bij de besmette boerderij ligt.

De NVWA weet nog niet of op de andere bedrijven vogelgriep is vastgesteld. Dat wordt nog onderzocht. "Als we moeten wachten op de uitslag van een onderzoek, zijn we dagen verder. Daarom ruimen we preventief", zegt een woordvoerder.

De H5N8-vogelgriep is voor mensen niet heel gevaarlijk, maar is voor pluimvee vaak dodelijk. 30 procent van de kippen gaat eraan dood. De laatste grote uitbraak van het virus was in 2003. Toen werd een derde van de Nederlandse pluimveestapel gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl