Phillip Cocu troost Zeljko Petrovic bij zijn afscheid ANP

Emotionele Petrovic keert even terug bij grote liefde PSV

time icon Aangepast

De wedstrijd die ADO Den Haag in Eindhoven speelt tegen PSV heeft voor trainer Zelko Petrovic een speciaal tintje. De 51-jarige Montenegrijn keert terug naar het stadion waaraan hij goede herinneringen heeft. Tussen 1996 en 1997 speelde ‘Petro’ 35 wedstrijden in het shirt van PSV. In slechts anderhalf jaar groeide hij bij de Eindhovense aanhang uit tot een cultheld.

"Ik heb daar een geweldige tijd meegemaakt”, blikt Petrovic terug met een twinkeling in de ogen. “Ik heb daar misschien twee wedstrijden verloren. De rest was allemaal winnen, winnen en gelijkspelen. We hadden een geweldig team met Phillip (Cocu, red.), Wim Jonk, Stam, Nilis. Een genot om daar iedere dag te trainen.”

Zeljko Petrovic en Dick Advocaat vieren de landstitel van PSV ANP

Voor Petrovic was de overgang naar PSV destijds een bijzondere. "Ik kwam van RKC, een kleine club, met alle respect, en zette op latere leeftijd zo’n grote stap. Het publiek stond iedere wedstrijd achter mij. Dat gaf mij zoveel power. Ik was aan het rennen en vliegen, geweldig. Het enige dat ik jammer vond, was dat ik mijn laatste wedstrijd niet speelde in Eindhoven, maar in Newcastle.”

Traantjes

Het Champions League-duel, op 5 november 1997 in St James’ Park, bezorgde Petro desondanks een onvergetelijke herinnering. Hij stond op het punt de overstap te maken naar Urawa Red Diamonds. In Japan kon hij een vorstelijk salaris verdienen. Het was een aanbod dat hij simpelweg niet kon weigeren, hoe graag hij in zijn hart ook in Eindhoven was gebleven. De PSV-supporters, die waren meegereisd naar Newcastle, scandeerden na afloop zijn naam. Hevig geëmotioneerd verliet Petrovic het veld.

"Soms zie je dan bij mij traantjes. Maar ik moest weg. Ik kreeg een gigantisch groot contract in Japan. Ik moest in Joegoslavië, waar het oorlog was, misschien wel tien mensen onderhouden. Jarenlang moest iedereen van mijn geld leven daar. Dus heb ik tegen Dick (Advocaat, trainer, red.) gezegd: 'Dick, laat mij naar Japan gaan. Ik krijg daar in twee jaar meer dan in dertig jaar als profvoetballer.' Het was een redding voor ons allemaal. Maar ik wilde helemaal niet weg bij PSV."

“Soms zie je dan bij mij traantjes. Maar ik móest weg.

Een reportage van Edwin Cornelissen.

Teleurgesteld

Als trainer van ADO Den Haag keert Zeljko Petrovic, 19 jaar na zijn vertrek, weer terug in het Philips Stadion. Voor hem is het zaak de nostalgie achter zich te laten, want met ADO kan hij de punten goed gebruiken. Na een bliksemstart met drie gewonnen wedstrijden zit de klad er inmiddels in. Acht wedstrijden op een rij wist ADO niet te winnen.

Her en der klinkt kritiek op de wisselende samenstellingen waarmee Petrovic ADO laat spelen. Maar de trainer wil daar niet aan. "Het is lastig als je drie geblesseerden hebt en een week later is er een geschorst. En een week later weer een. Dan is het moeilijk om met een vaste elf te spelen. Maar als je mijn opstellingen volgt, kun je zien dat ik negentig procent van de spelers vertrouwen geef."

Een samenvatting van het duel tussen PSV en ADO Den Haag is zaterdagavond om 22.30 uur te zien in NOS Studio Sport op NPO 1. De wedstrijd is rechtstreeks te volgen bij NOS Langs de Lijn op NPO 1 en via het liveblog op NOS.nl.

Wel vindt Petrovic dat zijn team veel heeft laten liggen, de voorbije duels. "Wij moesten minimaal al twintig punten hebben, nu al. Dan was ons seizoen geslaagd. Maar we hebben zoveel punten weggegeven door individuele fouten. Daarin ben ik wel een beetje teleurgesteld."

Het contract van Petrovic bij ADO Den Haag loopt nog tot het einde van het seizoen. Hoe zijn trainersloopbaan er daarna uitziet, laat hij nog in het midden. Maar als hij ooit uit Den Haag vertrekt, zullen er weer emoties zijn. "Dan kun je van mij misschien weer een traantje verwachten. Als ik ergens een goed gevoel heb, doet het mij pijn te vertrekken. Maar als ik ergens niet het goede gevoel heb, dan ben ik een teringlijer. Ik ben zo als mens en ik kan mij niet veranderen."

STER Reclame