NOS NieuwsAangepast

Shinen op het zebrapad kan in Eerbeek

Primeur in Eerbeek: een lichtgevend zebrapad

In Eerbeek kunnen voetgangers voortaan met een gerust hart oversteken. Het dorp heeft het eerst verlichte zebrapad van Nederland. Vanavond gingen de lichten aan.

Alleen de witte strepen zijn verlicht en gaan gelijk met de straatverlichting aan. Het zebrapad moet ervoor zorgen dat de strepen en de voetgangers beter te zien zijn in het donker.

Het zebrapad verbindt twee winkelstraten en ligt in een 30-kilometerzone. Inwoners van Eerbeek merkten dat niet iedere automobilist goed oplet ondanks de lage maximumsnelheid. Vooral ouderen, mindervaliden en ouders van jonge kinderen wilden graag een zebrapad.

Veilig Verkeer Nederland kijkt met belangstelling naar de verlichte oversteekplaats en is benieuwd of het oversteken daadwerkelijk veiliger wordt. "Het probleem is meestal het rijgedrag", zegt Rob Stomphorst van VVN. Hij adviseert bij een onveilige oversteekplaats daarom vaak eerst om naar de maximumsnelheid te kijken. Toch sluit Stomphorst niet uit dat er over een paar jaar overal in Nederland verlichte zebrapaden te vinden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl