NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Politie valt callcentrum vol illegale Chinezen binnen op Filipijnen

Filipijnse politie arresteert ruim 1200 illegale Chinezen

De Filipijnse politie heeft 1240 Chinezen opgepakt in een gebouw vlak bij de hoofdstad Manilla. De Chinezen, vooral jongeren, hebben geen verblijfsvergunning en mogen niet op de Filipijnen werken. 

De inval vond plaats nadat het gebouw enkele weken intensief was geobserveerd. Officieel is het kantoor een callcenter, maar volgens de politie is dat een dekmantel voor een illegale goksite die erg populair is in Aziatische landen. Computers, harde schijven, telefoons en laptops zijn in beslag genomen.

De Chinese arrestanten worden onder bewaking in het gebouw vastgehouden, totdat is vastgesteld of de eigenaar van het callcenter zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan illegale activiteiten. De immigratiedienst gaat zo snel mogelijk met de uitzettingsprocedures beginnen.

Harde aanpak

De Filipijnse regering pakt, mede op verzoek van de vakbonden, illegale activiteiten steeds harder aan. Zo is er strengere controle op online casino's en cybercrime. Maar ook op de personen achter de bedrijven die het werk door illegale arbeiders laten doen. 

De aanpak heeft resultaat: de immigratiedienst pakt steeds vaker grote groepen buitenlanders op.

STER reclame