Staatssecretaris Sander Dekker
NOS Nieuws

Hoofdredacteuren: Dekker morrelt aan journalistieke onafhankelijkheid

Het Genootschap van Hoofdredacteuren verzet zich tegen een voorstel van staatssecretaris Dekker. Dekker wil dat de ombudsman van de NPO die op 1 januari aan de slag gaat, de hoofdredacteuren van de landelijke publieke omroepen "dringend kan verzoeken" om een rectificatie.

Het genootschap vindt het voorstel van Dekker ongepast en roept de Tweede Kamer op zich ertegen te verzetten. "De Ombudsman kan niet de eindverantwoordelijkheid van een hoofdredacteur overnemen", zo staat in een reactie. Het genootschap noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet voor de publieke omroep een uitzondering wil maken.

Rectificatie

Aanvankelijk wilde Dekker de publieke omroepen een plicht tot rectificatie opleggen, maar na kritiek van de NPO is dat afgezwakt tot een dringend verzoek. Maar ook dat beschouwen de hoofdredacteuren als een aantasting van de redactionele onafhankelijkheid.

Dekker vindt dat er "een stevig gesprek" met de omroepen nodig is, zodat die gevolg geven aan de uitspraken die de onafhankelijke ombudsman doet. Dat betekent dat een publieke omroep een rectificatie plaatst als de ombudsman oordeelt dat er sprake is "van een uitzonderlijke overschrijding van journalistieke normen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl