Stephen Port AFP

Kok krijgt levenslang voor reeks moorden in Londense homoscene

tijd van publicatie Aangepast

Een Britse chef-kok die woensdag schuldig werd bevonden aan de moord op vier mannen, heeft levenslang gekregen. De zaak is daarmee echter nog niet afgedaan: mogelijk heeft hij er nog veel meer gepleegd. De politie doet nog onderzoek naar 58 onopgeloste moorden in de Londense homoscene.

De 41-jarige Stephen Port krijgt de straf voor de moord op vier jonge homoseksuele mannen en een aantal verkrachtingen waarbij hij zijn slachtoffers drogeerde. Hij heeft altijd gezegd onschuldig te zijn.

De rechter noemt Ports daden "goddeloos en monsterlijk" en stelt dat hij in de gevangenis moet sterven.

Kerkhof

Port kwam met zijn slachtoffers in contact via datingapps, zoals Grindr. Tussen juni 2014 en september 2015 sprak hij met hen af in zijn woning, waar hij de partydrug GHB in hun drankje deed. Nadat ze bewusteloos waren geraakt, verkrachtte hij hen. Port bracht daarna minstens vier mannen om het leven.

Toen de eerste twee lichamen aan het einde van de zomer van 2014 waren gevonden op een kerkhof in Oost-Londen, dacht de politie nog aan zelfmoord en een ongeluk. Op het lichaam van Daniel Whitworth lag een afscheidsbrief, waarin stond dat het andere slachtoffer, Gabriel Kovari, was overleden nadat hij tijdens seks drugs had genomen. Whitworth voelde zich daar volgens de brief zo schuldig over dat hij zelf een overdosis had genomen. 

Stephen Port

Toen een jaar later het lichaam van Jack Taylor op hetzelfde kerkhof werd aangetroffen, kwamen er twijfels, ook omdat het weer om een jonge man ging die aan een overdosis was bezweken.

Vervolgens kwam de politie Port op het spoor tijdens heropend onderzoek naar de dood van Anthony Walgate, een jonge escort die al vóór de andere drie dood was gevonden. De politie wist dat Walgate zijn laatste nacht met Port had doorgebracht, maar had er nooit een zaak van gemaakt, ondanks aandringen van vrienden van Walgate.

Kok op televisie

Saillant detail is dat in de periode dat het lichaam van Walgate werd gevonden, Port als kok op televisie verscheen in het populaire programma Celebrity Masterchef U.K.

Stephen Port in beeld in het tv-programnma Celebrity Masterchef U.K. BBC

Familieleden van Jack Taylor houden de politie verantwoordelijk voor Jacks dood en willen het korps aanklagen. Volgens de familieleden had Jack nog geleefd als de politie zijn werk beter had gedaan.

De politie in Londen geeft nu toe dat ze "mogelijk kansen heeft gemist" in het onderzoek. Een onafhankelijke commissie onderzoekt de rol van bijna twintig agenten die op de zaak zaten. 

Op verzoek van een onafhankelijke adviesgroep binnen het politiekorps is nu ook besloten onderzoek te doen naar een groot aantal onopgeloste moorden in de Londense homoscene. Tot dusver dacht de politie dat die moorden niets met de zaak-Port te maken hadden, maar daar komt ze nu van terug.  

Topje van de ijsberg

Volgens correspondent Tim de Wit was er tot vorige week niet heel veel aandacht voor de zaak. "Maar naarmate er meer details naar buiten kwamen, veranderde dat", zegt hij.

"Het zou bizar zijn als blijkt dat Port nog tientallen andere mensen heeft vermoord en dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. En dat de politie zaken kan heropenen, waarvan gedacht werd dat ze nooit meer opgelost zouden worden."

STER Reclame