'Ik heb diabetes 2 maar toch een koelkast vol lekkere dingen'
"Ik heb geweldig gegeten", zegt Han Seijger enthousiast. "We hebben vanavond een heerlijke artisjok gegeten, met een mooie vinaigrettesaus. Daarna een stukje gebakken tonijn, gemarineerd in sesamzaad en een beetje Japanse sojaolie. Met worteltjes."
Seijger moest zijn eetpatronen aanpassen vanwege diabetes type 2. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de ziekte bij veel patiënten verdwijnt door meer bewegen en betere voeding. "Ik ben inmiddels al een hele hoop pillen kwijt."
"Ik was de hele dag futloos, niet vooruit te branden. Collega's zagen me achter mijn bureau slapen. Letterlijk slapen. Ze vonden me maar een oude man. En ik moest constant suiker bij me hebben om mijn lichaam aan de gang te houden."
Ik eet vettere dingen, maar het gekke is: ik val af en mijn cholesterol zakt.
Seijger deed mee aan een programma van de stichting Voeding Leeft. Het schrikbeeld dat zo'n dieet konijnenvoer en een bakje yoghurt betekent, vindt hij onzin. "Ik ben hobbykok en ik vind het geweldig om binnen de marges te koken."
"Er staan veel lekkere dingen in mijn koelkast. Eiwitrijk en wat vetter. Je ziet groente liggen, maar ook spek. Dat is vetter, maar het gekke is: ik val af en mijn cholesterol zakt."
Hij somt op wat er is verdwenen uit zijn keuken, vooral koolhydraten en suikers. "Ik denk dat er bijna geen koolhydraten meer te vinden zijn. Je komt geen aardappels meer tegen, naar brood moet je ook zoeken. Rijst is er niet meer, pasta niet, allemaal vervangen."
Ook fruit met suiker is verdwenen, zoals bananen of sinaasappels. "Ik eet heel veel groente. En als ik fruit wil, eet ik rood fruit: besjes, aardbeien. Dat mag ik allemaal hebben, geen probleem."
Flink doorfietsen
"Het is niet zo dat mensen helemaal geen suikers of koolhydraten meer mogen eten", zegt internist en hoogleraar Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum, dat meewerkte aan het nieuwe onderzoek. "Maar ze moeten er wel voorzichtig mee zijn. Probeer zoveel mogelijk weg te blijven van suikers, want die verhogen je bloedglucosespiegel."
Ook het andere advies - meer bewegen - hoeft niet een grote inbreuk te zijn op het leven van patiënten, zegt Pijl. "Het valt best mee. Als je elke dag een half uurtje matig intensief beweegt dan doe je het al goed. Een stuk wandelen of flink doorfietsen. Dat maakt heel veel uit voor je stofwisseling."
Suiker is vergif en de voedingsindustrie heeft ons verslaafd gemaakt.
Diabetes 2 is een welvaartsziekte. Vroeger waren het vooral ouderen die eraan leden, tegenwoordig gaat het voor een groot deel ook om mensen die te zwaar zijn. Volgens Seijger krijgen veel mensen te veel suiker binnen zonder dat ze het doorhebben.
"Suiker is vergif en de voedingsindustrie heeft ons verslaafd gemaakt", stelt hij. "Ik heb tientallen kookboeken en in geen een staat dat je suiker in je mayonaise moet stoppen. Maar probeer eens een pot mayo in de supermarkt te vinden zonder. Dat is niet te doen."
Pijl meent dat we het paard achter de wagen spannen. "Onze levensstijl maakt dat die ziektes optreden en in de gezondheidszorg proberen we dat op te lossen met pillen - die matig effectief zijn. Ik denk dat we meer de nadruk moeten leggen op voorkoming van ziektes als diabetes, maar ook hart- en vaatziekten."