ANP
NOS VoetbalAangepast

Oud-scheidsrechter Van der Kroft (87) overleden

De bekende oud-voetbalscheidsrechter Leo van der Kroft is op 87-jarige leeftijd overleden. Van der Kroft was vanaf seizoen 1966/1967 scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal.

Op 13 augustus 1972 deelde Van der Kroft tijdens Feyenoord-NEC de eerste gele kaart in het Nederlandse betaald voetbal uit.

In de jaren zeventig was hij ook internationaal actief als arbiter. Een omstreden optreden bij de wedstrijd Borussia Mönchengladbach-Real Madrid in de kwartfinales van de Europa Cup I op 17 maart 1976 kostte hem echter een afscheid in stijl.

Tot woede van de Duitsers keurde Van der Kroft die avond in Madrid twee treffers van Borussia af, waardoor Real Madrid de halve finales bereikte. Het verloop van de wedstrijd leidde tot veel commotie, waarop de FIFA besloot om de Haagse scheidsrechter niet af te vaardigen naar de Olympische Spelen in het Canadese Montréal.

ANP
Leo van der Kroft in 1976

Kort daarna nam hij afscheid als scheidsrechter met de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en PSV op de laatste speeldag van het seizoen 1975/76.

Bestuurder

Na zijn loopbaan was hij actief in verschillende scheidsrechterscommissies van de KNVB, UEFA en FIFA. Ook was hij in 1971 mede-oprichter van de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal.

Sinds 2000 ging Van der Kroft als bondsridder van de KNVB door het leven. Elf jaar later werd hij door zijn grote liefde ADO Den Haag benoemd tot lid van verdienste. Hij was op dat moment 50 jaar lid van de Haagse voetbalvereniging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl