NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar 'inentingsregister' voor crèches

Minister Schippers laat onderzoeken of de overheid crèches kan verplichten om een soort register bij te houden met het inentingspercentage. De crèche moet die informatie ook zelf aan ouders doorgeven. Ouders kunnen dan beter inschatten of hun kind op een bepaalde crèche risico loopt.

"Ik vind dat wij een goede informatievoorziening moeten hebben", zegt Schippers. Zij wijst erop dat Nederland gemiddeld genomen een hoog inentingspercentage heeft: de meeste kinderen worden ingeënt. "Dat moeten we zo houden en ik vind dat je als overheid moet kijken of je daar een bijdrage aan kunt leveren."

Recent bleek dat voor het tweede jaar op rij iets minder baby's zijn ingeënt. Sommige ouders zijn bang voor bijwerkingen en vertrouwen het niet. Het RIVM trekt twee miljoen euro uit voor extra voorlichting.

Schippers: openheid vaccinatiegraad op crèches

Gevaar

De Tweede Kamer wil dat kinderdagverblijven ouders gaan informeren als op de crèche kinderen niet zijn ingeënt tegen ziekten. PvdA, PVV, CDA, D66 en GroenLinks vinden dat ouders en crèches deze informatie moeten uitwisselen omdat ouders het recht hebben om te weten of hun kind gevaar loopt.

Er is geen Kamermeerderheid voor het verplicht stellen van de uitwisseling van inentingsinformatie. "Je kunt ouders niet dwingen die informatie te geven of eerlijk te zijn", zegt PvdA-Kamerlid Wolbert. En het is ook niet de bedoeling dat crèches juridisch worden gedwongen de informatie over de kinderen met alle ouders te delen.

Wolbert: "Als je dit in de sfeer van het strafrecht gaat slepen zit je sowieso op het verkeerde spoor. Het gaat om het verantwoordelijkheidsgevoel van crèches en ouders naar hun kinderen en naar andermans kinderen.”

Kwetsbaar

D66-Kamerlid Van Weyenberg wijst er in het AD op dat kinderen pas met veertien maanden worden ingeënt tegen mazelen, terwijl veel baby's al eerder naar de crèche gaan. "Dan zijn ze dus kwetsbaar als andere kinderen niet zijn ingeënt", zegt hij.

De meeste kinderdagverblijven vragen al aan ouders of hun kind vaccinaties heeft gekregen. Brancheorganisatie Kinderopvang zegt dat crèches bij de intake aan ouders vragen of hun kind gevaccineerd is. "Er is nu een goed en glashelder systeem", zegt een woordvoerster van de brancheorganisatie.

"Bij eventuele ziekteverschijnselen worden kinderen extra goed en volgens het protocol van het RIVM in de gaten gehouden." Er worden geen kinderen geweigerd, ook niet als ze niet gevaccineerd zijn. "Alle kinderen hebben recht op opvang en om met leeftijdgenootjes op te groeien."

Volgens het RIVM is de kans op besmetting met mazelen op een kinderdagverblijf zeer klein. 95% van de kinderen is ingeënt. Dat maakt kans op besmetting klein, zegt een woordvoerder van het RIVM, dat verantwoordelijk is voor het rijksvaccinatieprogramma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl