Ter illustratie
NOS NieuwsAangepast

Beter eten en meer bewegen kunnen diabetes type 2 genezen

Een groot deel van de bijna één miljoen mensen met diabetes type 2, kan genezen als ze gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Dat kan de samenleving een besparing opleveren van 2,7 miljard euro, stelt internist Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Uit onderzoek van onder meer het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ blijkt dat tot 40 procent van de patiënten van diabetes type 2 kan afkomen als zij hun leefstijl drastisch omgooien. Het gaat dan voornamelijk om mensen die geen insuline spuiten, maar volgens Pijl komt zelfs de groep die dat wel doet voor genezing in aanmerking.

Doordat patiënten minder insuline en medicijnen nodig hebben, kan bijna drie miljard euro worden bespaard. "Zelfs als dat niet lukt en het is maar 10 procent, scheelt dat al enorm veel", zegt Pijl.

Vaker vergoed

Ook zorgverzekeraars zetten nu meer in op leefstijlbegeleiding voor diabetes type 2-patiënten. Waar de ziekte eerder nog werd gezien als een kwestie van 'eigen schuld, dikke bult', worden voedingsprogramma's voor diabetespatiënten nu steeds vaker vergoed.

Zo zit de begeleiding van Stichting Voeding Leeft vanaf januari 2017 in het pakket bij zorgverzekeraar VGZ. In het programma Keer Diabetes Om krijgen diabetes type 2-patiënten begeleiding op het gebied van eten en sport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl