Kenny Tete heeft Ajax op 2-0 gezet
NOS VoetbalAangepast

Jeugdig Ajax oppermachtig naar groepswinst

Ajax was al zeker van de volgende ronde in de Europa League, maar na de 2-0 zege op Panathinaikos hebben de Amsterdammers ook de groepswinst binnen. Daardoor ontloopt de ploeg van trainer Peter Bosz bij de loting de nummers drie van de groepsfase in de Champions League.

Ajax startte in een fantasie-opstelling. Onder anderen Matthijs de Ligt, Abdelhak Nouri en Vaclav Cerný hadden een basisplaats. Ook de 33-jarige Heiko Westermann mocht vanaf het begin meedoen.

Zwabberbal Schöne

De Amsterdammers waren heer en meester, maar creëerden voor rust weinig. De thuisploeg had geluk dat Victor Ibarbo, die met bal een stuk sneller was dan Westermann, de paal raakte. Voor de rest gaf Ajax niks weg en via een vrije trap van Lasse Schöne, waar doelman Luke Steele zich lelijk op verkeek, werd het 1-0.

Lasse Schöne schiet Ajax naar 1-0

Vlak na rust schoot Kenny Tete, ook weer eens basisklant, de 2-0 binnen met een droge schuiver. Voor de verdediger betekende dat zijn eerste doelpunt in het eerste van Ajax. Donny van de Beek, Lasse Schöne en Matteo Cassierra hadden het vizier net niet scherp genoeg staan voor de 3-0.

20,8 jaar

Het overwicht was zo comfortabel dat Bosz het aandurfde Pelle Clement en Frenkie de Jong in te brengen voor Amin Younes en Schöne. Op dat moment was Andre Onana de enige Ajacied die normaliter ook binnen de lijnen staat. De gemiddelde leeftijd zakte ook prompt naar 20,8 jaar, ondanks de 33-jarige Westermann.

Ook dat jeugdige Ajax kwam tegen de onmachtige Grieken niet meer in de problemen. Het enige dat de ploeg zich aan mocht rekenen, was dat de slordigheid erin sloop. De Amsterdammers verzuimden daardoor de score verder te laten oplopen en de uitschakeling van Panathinaikos nog duidelijker uit te drukken.

Celta en Standard in evenwicht

In dezelfde poule hielden Celta de Vigo en Standard Luik elkaar in evenwicht. Het duel in Spanje eindigde in 1-1, waardoor beide ploegen na vijf speelronden de tweede plaats delen met zes punten.

De thuisploeg nam al vroeg in de wedstrijd de leiding dankzij Iago Aspas. De 1-0, voor Celta na de 1-1 in Luik voldoende om zich te plaatsen voor de volgende ronde, bleef lang op het scorebord staan. In de 81ste minuut kwamen de Belgen echter langszij dankzij Kostas Laifis. In de extra tijd, die maar liefst negen minuten duurde, incasseerde Aspas nog een zijn tweede kaart.

Stand groep G

club gespeeld-punten doelcijfers
1. Ajax 5-13 10-5
2. Celta de Vigo 5-6 7-5
3. Standard Luik 5-6 3-4
4. Panathinaikos 5-1 3-11

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl