De ouders van Jennifer Jansink lagen tien jaar lang in vechtscheiding
NOS NieuwsAangepast

'Eén vechtscheiding met 20 rechtszaken en 18 rechters'

"Als wij gewoon één rechter hadden gehad, was het misschien niet zo geëscaleerd. Gewoon één mening, één iemand die bepaalt: zo gaat het en niet verder." Jennifer Jansink was drie toen de vechtscheiding van haar ouders begon. 20 rechtszaken in tien jaar, met 18 verschillende rechters.

"Iedere keer moesten we het verhaal opnieuw vertellen. Toen ik 12 was kwam ik bij een kinderrechter, om te praten over de situatie. Waar ik zou willen wonen, hoe ik de situatie graag zou zien. Ik had wel het idee dat ze luisterden, maar ook dat er vervolgens niks mee gedaan werd."

Spanningen

Het gevecht van haar ouders heeft Jennifers jeugd behoorlijk beïnvloed. "Er waren heel veel spanningen in huis. Vaak lag er een dikke stapel papier op tafel. Dan was mijn moeder heel serieus en mocht ik niet storen. Van mijn negende tot mijn twaalfde ging ik op woensdagmiddag naar therapie, als andere kinderen leuke dingen deden."

'Je hebt samen een kind, daar moet je samen voor zorgen'

Ook haar schoolprestaties leden onder door de ruzie. "Mijn Cito-toets maakte ik op de dag van een rechtszaak, maar als kind kan je je dan totaal niet focussen. Het resultaat was een advies voor het speciaal onderwijs."

Eén rechter

Het is de bedoeling dat langlopende zaken met verschillende rechters in de toekomst verleden tijd zijn, zo werd vandaag bekend. Vanaf volgend jaar wordt bij iedere echtscheiding één rechter aangewezen, die zich buigt over alle conflicten die er spelen.

Volgens Jennifer een goede zaak: "Rechters hebben ieder zo hun eigen normen en waarden, ze spreken elkaar regelmatig tegen en dat is ontzettend lastig. Zo zei de een: 125 euro alimentatie per maand is voldoende. De volgende vond dat weer te weinig en wilde het opschroeven naar 175 euro."

Op de rails

Zelf zou ze het allemaal heel anders doen dan haar ouders. "Je hebt samen een kind, daar moet je samen voor zorgen. Je moet geen vervelende verhalen over de andere ouder gaan vertellen. Dat werkt niet, een kind wil dat helemaal niet horen."

Hoewel Jennifer haar Cito-toets ver beneden haar niveau maakte, heeft ze het nu tot allemaal op de rails. Ze volgt een opleiding Toegepaste Psychologie. "Het heeft lang geduurd, maar alles gaat gelukkig goed met me. De hele scheiding is een groot stuk van mijn jeugd geweest, het heeft me gemaakt tot de persoon die ik nu ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl