Het nieuwste datacentrum van Google in aanbouw, april 2015
NOS NieuwsAangepast

Google en smeergeld in Eemshaven: wat is er gebeurd?

Vastgoedondernemer Rudy Stroink gaf bijna twee miljoen euro aan een Google-directeur, beweert het Openbaar Ministerie. Wat hem dat precies opleverde, is nog onduidelijk. Het OM stelt dat hij zo invloed wilde uitoefenen op de uitbreiding van Google's datacentrum in Groningen.

De internetgigant zit al meer dan tien jaar in de provincie. Begin 2007 maakt Google bekend te willen uitbreiden. Het bedrijf huurt op dat moment ruimte in een datacentrum vlak bij de stad Groningen. In een nieuw 'datahotel', beheerd door het bedrijf TCN van Stroink, gaat Google 70 procent van de capaciteit huren.

Uitbreiden

In de drie jaar daarna worden er door Google en TCN gesprekken gevoerd over verdere uitbreiding. Dan komt Simon Tusha in beeld, de Google-directeur die het smeergeld zou hebben aangenomen. Hij is verantwoordelijk voor de locaties van datacentra. Tusha werkt maar kort bij het bedrijf. In november 2009, anderhalf jaar nadat hij in dienst was gekomen, stopt hij.

Volgens het OM krijgt hij in zijn korte carrière bij Google 1,7 miljoen euro aan steekpenningen. Dat gebeurt in fases via een ingewikkelde betaalconstructie.

De transacties vinden plaats tussen oktober 2008 en maart 2010. Wat betekent dat Tusha ook nog na zijn vertrek bij Google geld zou hebben ontvangen. In hetzelfde jaar treedt Stroink terug als directeur van TCN.

De gesprekken tussen Google en TCN over uitbreiding klappen. Volgens een woordvoerder van Google heeft dat niks te maken met het smeergeld. Dit voorjaar is er een zaak tegen Tusha gestart. Dat is ook het moment dat de internetgigant er naar eigen zeggen achterkwam.

Eigen datacentrum

De internetgigant voert vervolgens sinds 2012 gesprekken over de bouw van een eigen datacentrum in de Eemshaven. In november van dat jaar vraagt TCN surseance aan voor de vastgoedontwikkelingstak. Het bedrijf gaat een maand later failliet. Sommige onderdelen, zoals het beheer van het Mediapark in Hilversum, worden elders ondergebracht.

De gesprekken over een zelfstandig datacentrum van Google leveren meer op. In 2014 maakt het bedrijf bekend land te hebben gekocht en start de bouw van het nieuwe complex. Namens het kabinet is minister Kamp aanwezig om symbolisch de eerst schop in de grond te zetten.

Dat datahotel is inmiddels af en Google bevestigt dat het al operationeel is. De eerdere plek, waar het bedrijf 70 procent van de capaciteit van TCN huurde, wordt niet meer gebruikt. Over iets minder dan twee weken, op 6 december, wordt het gloednieuwe datahotel van Google officieel geopend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl