Toeristen arriveren in de wijk Barceloneta in Barcelona EPA

Vakantieverhuursites Airbnb en HomeAway hebben allebei een boete gekregen van 600.000 euro van het stadsbestuur van Barcelona. De boete is opgelegd wegens het aanbieden van toeristenaccommodaties zonder een vergunning. 

Barcelona is een uiterst populaire toeristenstad. Maar er wordt door bewoners steeds meer geklaagd over de overlast die al dat toerisme oplevert. De burgemeester heeft eerder al aangegeven de uitwassen aan te willen pakken. 

"Het is onacceptabel dat er duizenden appartementen illegaal worden verhuurd", zegt burgemeester Ada Colau nu. "Zonder vergunning, zonder belasting te betalen en het levert overlast voor omwonenden op."

5556 illegale accommodaties

Eigenaren van appartementen in Barcelona mogen die alleen verhuren aan toeristen als ze een vergunning hebben. Volgens de gemeente was dat bij Airbnb bij 3812 appartmenten niet het geval, en op HomeAway bij 1744. 

Vorig jaar december kregen de twee sites al 30.000 euro boete. Nu is de maximale boete van 600.000 euro uitgedeeld. Sinds juli heeft de gemeente ook al meer dan 700 illegale toeristenappartementen gesloten.

Airbnb zegt tegen lokale media teleurgesteld te zijn over de beslissing. "Barcelona is de enige stad in de wereld die ons beboet. Dit bevoordeelt commerciële partijen en appartementen die alleen maar bedoeld zijn voor toeristen, en benadeelt particulieren die hun woning willen delen."

STER reclame