Getty Images

Drogisterijen weten niet hoeveel btw ze nu moeten vragen voor allerlei producten. Dat is het gevolg van een gerechtelijke uitspraak. De Hoge Raad oordeelde onlangs dat tandpasta en zonnebrandcrème geneesmiddelen zijn en dat er daarom maar 6 procent btw over betaald hoeft te worden in plaats van 21 procent.

Volgens de rechter zijn het geneesmiddelen vanwege de beschermende werking van fluoride in tandpasta en uv-filters in zonnebrandcrème. Maar ook mondwater, flossdraad en tandenstokers bevatten vaak fluoride. En er zijn ook veel gezichtscrèmes en lippenbalsems met uv-filters. 

De Hoge Raad heeft in de uitspraak niet gezegd of deze producten dan ook als geneesmiddelen gezien moeten worden en dus ook onder het lage tarief vallen. 

Duidelijkheid

"Wij hebben tot nu toe de uitspraak heel strikt geïnterpreteerd", zegt een woordvoerder van drogisterijketen DIO. "In de uitspraak gaat het alleen over tandpasta met fluoride en zonnebrandcrème met uv-filters. Daarvan hebben we de prijs inmiddels aangepast. Maar wij willen bevestiging dat dit de juiste manier is. De Belastingdienst moet hier duidelijkheid over geven." 

Maar dat kan de Belastingdienst niet. "We respecteren de uitspraak van de Hoge Raad en zijn die nog aan het bestuderen", is het enige wat een woordvoerster erover kwijt wil. 

STER reclame