In september 2014 ging de schop in de grond voor de bouw van het Google datahotel in Eemshaven
NOS NieuwsAangepast

OM: Googledirecteur kreeg smeergeld voor Eemshaven

Google is mogelijk met smeergeld verleid tot een investering in de Eemshaven in Groningen. In de periode 2008 tot 2010 zou 1,7 miljoen euro zijn betaald door vastgoedbedrijf TCN van eigenaar Rudy Stroink aan een Amerikaanse Google-directeur. Die voerde de onderhandelingen over locaties voor de nieuwe datacenters.

Dat schrijft het FD. De krant baseert zich op de dagvaarding tegen de oud-vastgoedtycoon Rudy Stroink en Amerikaanse processtukken van een lopende strafzaak tegen de oud-Google directeur, Simon Tusha.

Het OM verdenkt Stroink van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte, en lidmaatschap van een criminele organisatie. Google zou zich hebben laten omkopen om in Eemshaven hun eerste datacentrum uit te bouwen. Google huurde sinds eind 2007 een flink deel van een datacenter dat TCN daar had neergezet.

Verdachte betalingen

Volgens het OM maakt Google-directeur Tusha deel uit van een criminele organisatie, samen met TCN en Stroink. Tusha staat in de VS terecht voor onder meer belastingfraude en het aannemen van steekpenningen. Hij heeft een bekentenis afgelegd, de rechter doet in januari uitspraak.

Scheppen in de kleuren van Google bij het begin van de bouw van het tweede datacentrum. Dat gebouw heeft niets met de smeergeldaffaire te maken

In de periode juli 2008 tot maart 2010 is een tiental verdachte betalingen gedaan van TCN aan Tusha, via tussenpersonen en de Britse Maagdeneilanden. Tusha werkte maar een jaar bij Google, van 2008 tot 2009. Hij zou zich ook voor de bouw van een datacenter in het Verenigd Koninkrijk hebben laten betalen.

We are the victim of the crimes that will be charged. Simon Tusha left the company 7 years ago and we have been fully supportive of the government’s investigation of this matter. We started the conversations about the current datacenter after Simon Tusha left. He was not involved.

Google Benelux

Stroink wil inhoudelijk niet reageren. "Geen commentaar", zegt hij tegen de NOS. Hij wil een en ander uitzoeken en hoopt de komende dagen meer te weten te komen. Maandag moeten hij en zijn vrouw voor de rechtbank in Almelo verschijnen, net als de bedrijven TCN SIG Telehousing.

TCN ging in 2012 failliet. Stroink was tot eind 2010 directeur. Het vastgoedbedrijf had in zijn toptijd 2,5 miljard euro aan projecten onder zijn hoede, waaronder het Mediapark in Hilversum.

Het tweede datacentrum van Google in aanbouw, april 2015. Deze locatie heeft niets met de smeergeldaffaire te maken

In 2012 besloot Google een tweede en groter datacentrum in de Eemshaven te bouwen op eigen aangekochte grond. De bouw van dat centrum is bijna klaar. Volgens Google heeft deze nieuwe locatie niets met de smeergeldaffaire te maken; het concern beschouwt zich als slachtoffer in de omkopingszaak.

Tot de bouw van het nieuwe datacentrum van Google werd volgens Google besloten lang na het vertrek van de directeur die bij de omkoopaffaire betrokken was. Aan het besluit ging twee jaar onderhandelen vooraf.

In september 2014 werd de komst van het nieuwe datacentrum van Google bekendgemaakt en ging de schop in de grond. Het is het vierde datacentrum van Google in Europa. Google heeft 44 hectare aan grond aangekocht. Een investering van 600 miljoen euro en werk voor 1000 man voor de bouw. Er zullen zo'n 150 mensen werken. Op 6 december wordt het datacenter geopend door minister Kamp van Economische Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl