NOS NieuwsAangepast

Dodelijke aanslag Z-Turkije, tweede aanslag mogelijk verijdeld

In de Zuid-Turkse stad Adana zijn zeker twee mensen omgekomen bij een aanslag met een autobom. Nog eens 33 anderen raakten gewond. De aanslag vond plaats voor het kantoor van de gouverneur in de stad. De gouverneur bleef ongedeerd.

In verband met de aanslag hield de Turkse politie enkele uren later een verdachte aan. Die zat volgens Turkse media in een auto die ook met explosieven was gevuld. De politie opende het vuur op de verdachte nadat hij een stopteken had genegeerd. De man wordt behandeld voor zijn schotwonden.

Dader

Volgens correspondent Lucas Waagmeester kan de dader van de aanslag uit verschillende hoeken komen.

"Het kan een lokaal incident zijn, bijvoorbeeld iemand die een hekel heeft aan de gouverneur", zegt Waagmeester. "Maar Adana ligt ook relatief dicht bij Syrië. In de stad hebben zich in het verleden cellen opgehouden van IS. Verder is er een grote Koerdische gemeenschap in Adana. De aanslag zou dus ook te maken kunnen hebben met de interne strijd in het zuidoosten van het land."

De Turkse minister van Arbeid heeft tegen CNNTurk gezegd dat de Koerdische PKK waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de aanslag. Een onderbouwing gaf hij niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl