Namens de schrijver namen zijn fans Stien en Dien de prijs in ontvangst VARA/BNN
NOS Nieuws Binnenland Cultuur & Media Aangepast

NS Publieksprijs voor mysterieuze Hendrik Groen

De lezers die hun stem hebben uitgebracht voor de NS Publieksprijs 2016, hebben gekozen voor Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen. De schrijver achter dat pseudoniem was zelf niet bij de bekendmaking in het tv-programma De Wereld Draait Door, omdat hij onbekend wil blijven.

Verschillende kranten onthulden eerder dit jaar na een zoektocht wie er achter het pseudoniem schuilgaat: Peter de Smet, een bibliothecaris van begin 60 uit Amsterdam-Noord. 

Pogingen iets van het leven te maken is het dagboek van een man van 83 die in een seniorencomplex in Amsterdam-Noord woont. Het is met 170.000 verkochte exemplaren een bestseller, waarvan de vertaalrechten aan meer dan 20 landen zijn verkocht. In Nederland zijn er plannen voor een tv-serie naar het boek. Begin dit jaar verscheen de opvolger Zolang er leven is.

Sculptuur

Namens de schrijver namen zijn fans Stien en Dien in DWDD de cheque van 7500 euro en een sculptuur van Jeroen Henneman in ontvangst. Terloops bevestigden zij dat Peter de Smet de man is achter Hendrik Groen, die ook een jaar lang gratis eerste klas mag reizen met de NS.

Van de 118.312 uitgebrachte stemmen ging 26 procent naar Hendrik Groen.

De andere genomineerden waren Jelle Brandt Corstius (As in tas), Annejet van der Zijl (De Amerikaanse prinses), Paulien Cornelisse (De verwarde cavia), Griet Op de Beeck (Gij nu), en Claudia de Breij (Neem een geit). Een later toegevoegde kandidaat was Hugo Borst met Ma

STER reclame