Protest tegen onkruidverdelger glyfosaat bij Duitse parlement in Berlijn
NOS NieuwsAangepast

Europees Hof: studies pesticides moeten openbaar

Chemiebedrijven moeten studies over de risico's van pesticiden openbaar maken, als andere partijen daarom vragen. Dat zegt het Europees Hof van Justitie, naar aanleiding van een proces dat milieuorganisaties aanspanden. Een van die organisaties, Greenpeace, noemt de uitspraak "een ware aardverschuiving".

"Veiligheidstesten die uitgevoerd worden door de industrie op hun eigen producten is een duidelijke vorm van belangenverstrengeling", zegt Herman van Bekkem van Greenpeace. "Met deze uitspraak kunnen de onderzoeken, waarop het toelatingsbeleid gebaseerd wordt, gecontroleerd worden door onafhankelijke wetenschappers." Volgens Greenpeace zal de uitspraak leiden tot een strenger bestrijdingsmiddelenbeleid.

Toegang

Volgens het Hof moeten nationale en internationale overheden toegang geven tot onderzoeken naar de veiligheid van pesticiden en andere giftige stoffen die in de leefomgeving terechtkomen. Geheimhouding wegens de belangen van de industrie is daarmee niet meer mogelijk.

De uitspraak is gebaseerd op twee zaken. Greenpeace procedeerde samen met Pesticide Action Network EU tegen de Europese Commissie voor opening van zaken over het toelatingsdossier van het omstreden onkruidgif glyfosaat.

De Nederlandse Bijenstichting vocht een toelating aan van het voor bijen schadelijke imidacloprid bij de Nederlandse autoriteiten. Die legden de zaak voor aan het Europees Hof. Jaap Molenaar van de Bijenstichting zegt "ontzettend blij" te zijn met de uitspraak. "We verzetten ons al zes jaar tegen de toelating van imidacloprid. Allerlei dossiers van de producent kregen we niet te zien, onder het mom van 'bedrijfsgeheim'. Nu kunnen we een aantal rechtszaken opnieuw beginnen met de inzage in de bedrijfsdossiers, die we nu kunnen afdwingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl