ANP
NOS NieuwsAangepast

Claim buitenechtelijke zoon Carlos erkend

De rechtbank in Den Haag vindt dat een buitenechtelijk kind van prins Carlos Bourbon de Parme zich prins mag noemen en ook de naam De Bourbon de Parme mag voeren. De rechtbank is het eens met een eerdere beslissing daarover van de minister van Veiligheid en Justitie. Tegen de uitspraak van de rechtbank staat nog beroep open bij de Raad van State.

De man, Hugo Klynstra, is in 1997 geboren. Vaststaat dat prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene, de vader is, maar hij heeft geen band met hem. Voor de rechtbank verzette Carlos zich tegen het voeren van de naam De Bourbon de Parme door Hugo en het toekennen van de titel ‘prins’. Carlos voerde daarbij onder meer aan dat meer rekening had moeten worden gehouden met de historisch gegroeide regels van het Huis de Bourbon de Parme. Klynstra hoort volgens die regels niet tot het Huis en het dragen van de titel prins zou ermee in strijd zijn.

Maar volgens de rechtbank heeft iemand in een geval als dit als hij meerderjarig wordt het recht om de naam van zijn vader te kiezen. De rechtbank vindt de vraag of Klynstra tot het Huis De Bourbon de Parme gaat horen, een particuliere aangelegenheid die niet onder het Nederlandse recht valt.

In de uitspraak staat verder dat kinderen van wie het vaderschap 'gerechtelijk' is vastgesteld dezelfde aanspraken kunnen maken op de titel van hun vader als kinderen van wie het vaderschap op een andere manier is komen vast te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl