ANP
NOS NieuwsAangepast

Nederland helpt Indonesië met aanpak 'plastic soep'

Tijdens de handelsmissie in Indonesië hebben staatssecretaris Dijksma, VNO-NCW en Friesland Campina afspraken gemaakt met het Indonesische bedrijfsleven en de Indonesische Kamer van Koophandel om het gebruik van eenmalige wegwerpverpakkingen van bijvoorbeeld noedels, chocola of koffie aan te pakken.

Deze 'single use packages' zorgen voor veel zwerfvuil op straat en in zee, de zogenoemde plastic soep. Plastic soep is de verklontering van plastic afval in oceanen en rivieren. Het is een groot probleem voor Indonesië, dat nu de een na grootste plasticvervuiler ter wereld is.

Dijksma: "De milieubelastende wegwerpzakjes om noedels en chocola te verpakken vormen een complexe puzzel, want het is van groot belang om de toegang tot deze producten te behouden voor mensen met een laag inkomen. Nederlandse bedrijven zijn bij uitstek goed in het verzinnen van creatieve en tegelijk betaalbare oplossingen om zwerfvuil door verpakkingen te bestrijden."

Eenmalige verpakkingen zijn ontwikkeld om betaalbare producten op de markt te brengen. Mensen kunnen door de lage prijs van verpakkingen toch nog shampoo, wasmiddel, noedels en koffie kopen, alleen dan in hele kleine hoeveelheden.

Afbreekbaar materiaal

Het Nederlandse bedrijfsleven gaat daarom adviseren hoe afval beter ingezameld kan worden en hoe er meer gewerkt kan worden met afbreekbaar materiaal.

De handelsmissie naar Indonesië heeft Nederland ruim 100 miljoen euro opgebracht. Nederlandse bedrijven hebben tot nu toe 38 contracten en samenwerkingsovereenkomsten getekend met de Indonesiërs. Het gaat om bedrijven uit verscheiden sectoren zoals water en maritiem, gezondheidszorg, klimaat en tuinbouw.

Naast de handelscontracten tekende de Nederlandse overheid ook enkele overeenkomsten met de Indonesische regering. Zo gaan er docenten uitgewisseld worden om het agrarisch onderwijs in Indonesië te verbeteren en zullen douaneformaliteiten versimpeld en versneld worden.

Premier Rutte werd naast staatssecretaris Dijksma vergezeld door de ministers Ploumen en Schultz. De delegatie gaat nu door naar Singapore.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl