Atletencommissie IOC bepleit herinvoering omstreden 'Osaka-regel'
Als het aan de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité ligt, zijn sporters die in het verleden een dopingschorsing van zes maanden of meer hebben uitgezeten, niet meer welkom op de eerstvolgende Olympische Spelen.
Vice-voorzitter Tony Estanguet hield zijn pleidooi in Glasgow, waar de leden van het wereldantidopingbureau WADA bijeen zijn. Om duidelijkheid te scheppen wil de atletencommissie de omstreden 'Osaka-regel' opnieuw invoeren in de antidopingcode van het WADA.
Van 2007 tot 2011 was de Osaka-regel al opgenomen in het olympisch handvest, maar het internationale arbitragehof voor de Sport (CAS) oordeelde dat de regel oneerlijk was. Om juridische redenen werd de regel in 2012 ook geschrapt uit de WADA-code.
Onduidelijkheid
De oproep van Estanguet kan gezien worden als een noodkreet na de onduidelijkheid rond het Russische dopingschandaal eerder dit jaar. Na het McLaren-rapport in juli 2016, waarin een grootschalig dopingprogramma in Rusland werd geopenbaard, vaardigde het IOC een richtlijn uit naar de internationale sportbonden om Russische atleten die in het verleden een dopingschorsing hadden uitgezeten te weren van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro
Ook die richtlijn bleek juridisch niet houdbaar. Verschillende sporters, onder wie zwemster Joelia Jefimova, werden door het CAS in het gelijk gesteld. Jefimova won vervolgens olympisch zilver op de 100 en 200 meter schoolslag.