De stier bij Wall Street, beeld van een optimistiche beleggers en stijgende beurskoersen
NOS NieuwsAangepast

Beursrecords op Wall Street maar twijfels in Europa

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

Voor het eerst in de beursgeschiedenis heeft de Amerikaanse beursindex Dow Jones de 19.000 puntengrens doorbroken, in de slipstream van de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Geen beurscrash en enge beren op de markt, maar een briesende stier die de aandelenkoersen op de horens neemt en omhooggooit.

De voorbije dagen brak de Dow bijna elke dag al het record, en heeft dit jaar al bijna 10 procent gewonnen. Ook de andere twee belangrijke graadmeters, de technologiebeurs Nasdaq en de brede S&P 500-index, staan op recordhoogte.

Wall Street zuigt veel andere beurzen in de wereld mee. De meest opvallende volger is de Britse FTSE 100-index. De beurs van Londen heeft zich ontworsteld aan de onzekerheid na de brexit, en staat inmiddels 9 procent hoger dan begin dit jaar.

Puzzelen

Maar op het Europese vasteland liggen de kaarten anders. De AEX trok zich wel iets aan van Wall Street, maar blijft steken rond de 450 punten. De winst voor dit jaar is, met moeite, een schamele 3 procent. De Duitse Dax-index is dit jaar zelfs nog niks opgeschoten en staat net zo hoog als voor de verkiezing van Trump. En de Franse beurs staat zelfs lager dan begin dit jaar.

Het blijft puzzelen voor economen, bedrijven en beleggers. De onzekerheid en onduidelijkheid is groot, zowel wat Trump als brexit gaan brengen, en doorgaans zorgt dat voor voorzichtige beleggers. Maar blijkbaar werkt de brutaliteit en no nonsense van Trump aanstekelijk, en leggen de Britten een soort van zelfverzekerdheid aan de dag.

Vriezen of dooien

Het verschil in beurskoersen met het Europese vasteland ligt wellicht in de belangrijke verkiezingen die voor de deur staan, in Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Het politieke landschap kan flink opgeschud worden en de EU op scherp gezet worden met een roep om frexit of nexit.

Blijven de beurzen klimmen? Lastig te zeggen. Het zal ook nog een tijdje duren voor duidelijk is wat Trump, brexit en verkiezingen uitrichten.

De economie groeit wel, maar de wereldhandel blijft kwakkelen. De bedrijfswinsten vallen soms mee, soms tegen. De olieprijs blijft vooralsnog laag, ook al onderneemt de OPEC volgende week weer een poging om de olieproductie te beperken om de prijs op te voeren.

De aantrekkende economie, de lage rente en de geldpersen van centrale banken duwen beleggers ook richting de aandelenmarkten. Er is dus een soort bubbel op de beurs, en die kan leeglopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl