Sylvana Simons protesteert tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Meppel.
NOS NieuwsAangepast

Nog geen duidelijkheid beveiliging Sylvana Simons

Het is nog niet duidelijk welke instantie verantwoordelijk wordt voor de eventuele beveiliging van Sylvana Simons. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, die onder het ministerie van minister Van der Steur valt, moet daarover beslissen. Vanmiddag vinden de gesprekken daarover plaats.

Afgelopen week verscheen er een filmpje op YouTube bij een carnavalsnummer, waarin het gezicht van Sylvana Simons onder meer te zien is op lichamen van zwarte Amerikanen die zijn opgehangen aan bomen. Dat filmpje riep en roept allerlei reacties op, van afschuw tot instemming.

Simons heeft zich ingezet als tegenstander van Zwarte Piet, en komt hoogst waarschijnlijk op de kandidatenlijst van de politieke beweging Denk van de Tweede Kamerleden Kuzu en Öztürk. Zij zou daardoor beschouwd kunnen worden als kandidaat-Kamerlid. Denk vindt dat de overheid naar haar beveiliging moet kijken.

Bewaken en beveiligen

Door haar activiteiten valt Simons mogelijk onder het Stelsel Bewaken en Beveiligen van de AIVD. De AIVD onderzoekt personen die een bedreiging vormen voor mensen die "ongestoord moeten kunnen functioneren vanwege het nationale belang dat ze vertegenwoordigen".

Deze mensen behoren tot het rijksdomein. Voorbeelden van mensen die tot het rijksdomein behoren zijn nationale politici en leden van het Koninklijk Huis, maar ook bekende opiniemakers en journalisten kunnen daar onder vallen. De AIVD valt als dienst overigens onder minister Plasterk.

De dienst Bewaken en Beveiligen, een onderdeel van de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie, zorgt voor de uitvoering van de beveiliging, als de andere diensten hebben besloten dat dat nodig is.

Lokaal gezag

Wordt besloten dat Sylvana Simons niet tot het rijksdomein behoort, dan valt zij onder het lokaal gezag van haar woonplaats, in dit geval burgemeester Van der Laan, hoofdofficier van justitie Hofstee en de politie van Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt op het moment wie de maker is van het filmpje. Een woordvoerder kon vanmiddag nog geen nieuwe ontwikkelingen melden. Simons heeft aangekondigd aangifte te gaan doen.

Sylvana Simons gaat aangifte doen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl