NOS NieuwsAangepast

Levenslang geëist tegen vier verdachten liquidatieproces

Tegen vier verdachten in het grote Amsterdamse liquidatieproces is in hoger beroep levenslang geëist. Het gaat om Jesse R., Dino Soerel, Siegfried S. en Mohammed R. Het proces - Passage genoemd - beslaat een reeks van zeven liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu en het beramen van een aantal afrekeningen. Het wordt gezien als de grootste Amsterdamse strafzaak ooit.

Drie van de vier kregen eerder al levenslang. Alleen Soerel werd vrijgesproken en heeft een gevangenisstraf voor drugshandel al uitgezeten. Hij zit nog vast; het OM vreest dat hij vlucht.

Vanmiddag eiste het OM tegen zes andere verdachten straffen tot veertien jaar cel.

Het OM verdedigde de eisen tot levenslang, in een verwijzing naar een tussenarrest van de Hoge Raad. Die oordeelde dat een dergelijke straf alleen mag als er op enig moment uitzicht is op vrijlating. Het OM wees erop dat er toezeggingen zijn gedaan door de politiek voor aanpassingen van de huidige wet.

Eerste moorden in 1993

Het liquidatieproces begon in 2007 en loopt inmiddels dus bij het hof. De eerste moorden werden gepleegd in april 1993 in Ouderkerk aan de Amstel. De slachtoffers waren de Joegoslaven Djordje Ilic (19) en Samir Hadziselimovic (22), bijgenaamd ‘Sjors en Sjimmy’. Ze werden gevonden in een uitgebrande auto op een parkeerplaats en de moorden werden bekend als 'de barbecuemoorden'.

Datzelfde jaar werd sportschoolhouder Tonnie van Maurik in Duivendrecht doodgeschoten. Niet veel later volgden in Antwerpen diamanten- en drugshandelaar Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte. Hoofdverdachte Jesse R.,door het OM gezien als de leider van een organisatie die moorden pleegde, zou ervoor verantwoordelijk zijn.

In de jaren erna volgen verscheidene moordpogingen en in 2005 en 2006 twee liquidaties: hasj-handelaar Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl worden doodgeschoten. Voor deze moorden zouden Dino Soerel en zijn goede vriend Ali Akgün opdrachtgever zijn.

Kroongetuigen

In het proces zijn twee kroongetuigen geweest: de veroordeelde crimineel Peter la S. en 'moordmakelaar' Fred Ros. Zij zijn ook de enige die een bekentenis hebben afgelegd, in ruil voor stafvermindering.

Het OM eist tegen Ros veertien jaar cel, de helft van de eis die hij zonder medewerking had gehoord. Ros' verklaringen zouden hebben geleid tot de aanhouding eind 2014 van Willem Holleeder op verdenking van betrokkenheid bij criminele afrekeningen. Ook zou Ros meer inzicht hebben gegeven in de rol van Soerel.

La S. krijgt wat het OM betreft acht jaar cel. Dat is ook de straf die hij eerder van de rechtbank kreeg opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl