Facebook testte op 28 juni zijn drone in Arizona

Onderzoek naar gecrashte internet-drone van Facebook

De eerste vlucht van Facebooks internet-drone blijkt minder succesvol dan in eerste instantie werd gezegd: het apparaat crashte bij de landing. De Amerikaanse veiligheidsraad voor transport onderzoekt het incident, schrijft persbureau Bloomberg.

Bij het ongeluk op 28 juni raakte niemand gewond. De vlucht was voor Facebook zo belangrijk dat topman Mark Zuckerberg er speciaal voor naar Arizona afreisde. Het bedrijf noemde de test een groot succes.

Het apparaat, dat een spanwijdte heeft van 43 meter en daarmee breder is dan een Boeing 737, is onderdeel van Facebooks strategie om afgelegen gebieden van internet te voorzien.

Zwaar beschadigd

Later sprak technologiesite The Verge met Zuckerberg en andere betrokkenen, en publiceerde in juli hierover een verhaal. Daarin stond niets over het incident. Volgens de auteur is de crash niet duidelijk in de gesprekken naar voren gekomen.

Het stond wel vermeld in een blogpost van Facebook, onder de noemer van een technisch mankement, dat op dezelfde dag als het verhaal van The Verge werd gepubliceerd. Een woordvoerder van Facebook zegt nu tegen de site dat de drone dusdanig was beschadigd dat deze niet meer kon vliegen.

Het is de bedoeling dat de 'internet-drones' negentig dagen in de lucht kunnen blijven en via lasers dataverkeer naar beneden kunnen sturen. Daardoor moeten gebieden in Afrika en Azië, waar internetverbindingen zeldzaam zijn, op een makkelijkere manier toegang krijgen tot de online wereld.

Op die manier hoopt Facebook verder te groeien. Het heeft momenteel bijna 1,8 miljard gebruikers en hoopt in onder meer Afrika en Azië de volgende miljard Facebook-gebruikers te vinden.

De uitbreiding gaat tot dusver niet heel goed. Begin september ontplofte een SpaceX-raket van Elon Musk, met aan boord een internet-satelliet van Facebook.

Netneutraliteit

Het bedrijf heeft daarnaast een app ontwikkeld waarmee mensen in opkomende economieën gratis online kunnen komen. Maar niet alle landen zijn blij met de app.

In India is deze geblokkeerd omdat het volgens de regering ingaat tegen de netneutraliteit. Dit principe gaat ervan uit dat alles op internet op dezelfde manier wordt behandeld. Maar dat is in die app niet het geval: het is een selectie van wat er online te verkrijgen is, en Facebook heeft daar invloed op. Dat vindt de overheid niet eerlijk.

In Egypte weigerde Facebook volgens persbureau Reuters mee te werken aan het verzoek van de overheid om via de app gebruikers te kunnen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl