Morsi tijdens de rechtszitting in juni waarop hij tot levenslang werd veroordeeld EPA

De Egyptische oud-president Mohamed Morsi hoeft mogelijk niet voor de rest van zijn leven in de gevangenis te blijven. Het Hof van Cassatie heeft de levenslange straf verworpen en gezegd dat de zaak over moet. Het gaat om de zaak waarin hij wordt beschuldigd van spionage voor de Palestijnse Hamasbeweging.

Ook de andere veroordelingen in de zaak worden ongedaan gemaakt. Daaronder is de terdoodveroordeling van twee topmannen van de Moslimbroederschap. Er komt een nieuw proces.

Hoogverraad

Vorige week verwierp het hof al de doodstraf waartoe Morsi, die leider was van de Moslimbroederschap, was veroordeeld vanwege zijn aandeel in een gewelddadige uitbraak van gevangenen tijdens de massaprotesten tegen zijn voorganger Mubarak. Daarbij werden bewakers en politieagenten gedood.

Morsi werd in 2012 tot president gekozen, nadat een opstand een jaar eerder had geleid tot de val van dictator Mubarak. In 2013 werd hij afgezet door de huidige president, legerleider Abdel Fatah al-Sisi. Dat gebeurde na massaprotesten tegen zijn bewind. Hij werd gearresteerd en berecht. 

Morsi blijft wel in de gevangenis; hij is ook nog veroordeeld wegens hoogverraad, het uitvaardigen van een schietbevel op demonstranten en een andere spionagezaak.

STER reclame