Fukushima schrikt op na aardbeving

De tsunami-waarschuwing in twee Japanse kustprovincies is ingetrokken. Een waarschuwing voor golven tot 3 meter werd afgegeven na een beving gisteravond van 7,4 voor de kust van Fukushima. 

De hoogste golf die bij die beving werd gemeten was 1,4 meter in Sendai, zo'n 70 kilometer van Fukushima. In die plaats, waar in 2011 een kernramp gebeurde na een zeebeving en tsunami, zijn golven tot 1 meter gemeten. Op Twitter verschenen video's van golven die landinwaarts stroomden.

Bewoners vluchtten massaal naar hoger gelegen gebied. Enkele mensen raakten lichtgewond. Er zijn geen berichten over noemenswaardige schade.

De Japanse meteorologische dienst zegt dat de beving van gisteravond een naschok was van de beving van 2011. De bevolking is geadviseerd nog een week alert te blijven op nieuwe naschokken.

Mensen kijken of er een tsunami aankomt. Er was gewaarschuwd voor golven tot 3 meter AFP

Bij de kerncentrale in Fukushima waren dit keer geen grote problemen. De koelinstallatie van een van de reactoren viel even uit, maar werd al snel weer opgestart, laat beheerder Tepco weten.

In 2011 overspoelde een tsunami de centrale waarna drie reactoren oververhit raakten en er straling weglekte. Als gevolg van die beving met een kracht van 9,0 kwamen 18.000 mensen om het leven.

Japan ligt in een heel actief aardbevingsgebied. Ongeveer 20 procent van alle bevingen van 6,0 of hoger treft het land.

Dit is wat er in 2011 gebeurde:

Terugblik: tsunami treft Japan (2011)

STER reclame