ANP Historisch Archief

Ria Stalman raakt haar nationale discusrecord kwijt. De Atletiekunie heeft besloten het record van de olympisch kampioene uit 1984, dat op 71,22 meter staat, uit de boeken te schrappen.

Stalman bekende begin dit jaar in een aflevering van Andere Tijden Sport dat ze rond de Olympische Spelen in Los Angeles doping heeft gebruikt. Haar record dateert van kort voor die Spelen waar ze uiteindelijk goud won.

"Rare regel", zegt Stalman in een reactie aan de NOS. "Ik weet wat ik heb gezegd bij Andere Tijden Sport en heb daar goed over nagedacht. Ik aanvaard de consequentie."

Olympisch kampioen Stalman geeft dopinggebruik toe

De Atletiekunie besloot na die bekentenis Stalman het lidmaatschap van verdienste af te nemen. De bond nam vervolgens de tijd voor andere maatregelen.

Eeuwige ranglijst

Voorzitter Theo Hoex liet maandagavond weten dat Stalman te horen heeft gekregen dat haar recordafstand uit de boeken gaat. Stalman voert de eeuwige ranglijst bij het discuswerpen in Nederland met meerdere afstanden aan. 

Tweede op de eeuwige ranglijst staat momenteel Corrie de Bruin, die als beste afstand een 63,88 meter uit 1998 heeft staan. De nummer drie is Jacqueline Goormachtigh, die in 1998 tot 63,86 meter kwam.

Het besluit van het bestuur van de Atletiekunie betekent echter niet dat De Bruin nu recordhoudster wordt. “Wij kunnen niet meer vaststellen of bij prestaties van anderen in het verleden dopingcontroles zijn uitgevoerd. Voor de toekenning van een nationaal record is dat noodzakelijk. We hebben de recordcommissie van de bond gevraagd een limiet te stellen, waar de huidige generatie atleten zich maar op moet richten”, aldus Hoex.

'We willen het nationaal record van Stalman niet meer erkennen'

STER reclame