Sylvana Simons in het gebouw van de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

OM zoekt maker 'Oh Sylvana'-filmpje

Het Openbaar Ministerie wil weten wie de maker is van een filmpje bij een carnavalsnummer, waarin het gezicht van Sylvana Simons onder meer te zien is op lichamen van zwarte Amerikanen die zijn opgehangen aan bomen.

Een woordvoerder van het OM zegt tegen de NOS dat een onderzoek gestart is. "Sylvana is een publiek figuur die in het Zwarte Pietendebat erg betrokken is. Wij willen weten wie er achter dit filmpje zit."

Eerder vandaag noemde vicepremier Asscher de beelden weerzinwekkend. "Ik begrijp heel goed dat zij het als bedreigend ervaart." Denk, de partij waar Sylvana Simons aan verbonden is, maakt zich zorgen om haar veiligheid en eist "concrete maatregelen die het onveiligheidsgevoel weg moeten nemen".

Zeggen wat hij of zij wil

De maker van het filmpje moet zich schamen, vindt Asscher. "Het is volkomen onacceptabel. Iedereen moet zonder bedreigingen kunnen zeggen wat hij of zij wil. Dat geldt voor Geert Wilders, maar ook voor Sylvana Simons."

Lijsttrekker Kuzu van Denk zei eerder vanmiddag dat het filmpje geen incident is en dat de politie tot nu toe te weinig gedaan heeft. Ook zei hij dat het kabinet duidelijk afstand moet nemen van dit soort uitingen.

Morgen wil Kuzu met een vertegenwoordiger van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) praten over de veiligheid van Sylvana Simons.

Asscher: filmpje over Simons weerzinwekkend

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl