Leo Kouwenhoven op een conferentie in Amsterdam eerder dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse professor gaat 'supercomputer' ontwikkelen voor Microsoft

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

"Je werkte met een telraam en nu ineens met een moderne computer. Zo groot zal de verandering van een hedendaagse computer naar de kwantumcomputer zijn", zegt professor Leo Kouwenhoven. Hij doet onderzoek naar de 'supercomputer' bij de TU Delft en gaat nu voor Microsoft een laboratorium leiden om het systeem verder te ontwikkelen.

Het begrip kwantumcomputer wordt in de wetenschappelijke wereld gebruikt om een computersysteem aan te duiden dat veel krachtiger is dan de computers die we nu kennen. De kwantumcomputer kan bijvoorbeeld gemakkelijk wachtwoorden kraken waar de hedendaagse computer eeuwen zoet mee is. De computer is er nog lang niet, maar komt door het nieuwe laboratorium wel weer een stap dichterbij.

Op de schop

De technologie waar aan wordt gewerkt gooit alles wat we kennen op de schop, legt Kouwenhoven uit in gesprek met de NOS. "Je gaat uit van andere principes. Met de kwantumcomputer kunnen we straks bijvoorbeeld scheikundige problemen oplossen die de huidige computers niet aankunnen."

Dat heeft volgens Kouwenhoven te maken met rekenkracht. "De hedendaagse computers zijn opgebouwd uit nulletjes en eentjes. Die hebben een bepaalde rekenkracht. Bij de kwantumcomputer is die kracht velen malen groter."

Eén van de voorbeelden die de professor noemt is het oplossen van problemen waar automakers als Tesla tegenaan loopt. Het bedrijf staat bekend om auto’s die op batterijen rijden. De kwantumcomputer zou veel makkelijker en sneller kunnen berekenen wat er nodig is om een auto langer te laten rijden op één batterij.

10 jaar

Het lab is bedoeld om het onderzoek naar het nieuwe computersysteem een extra duw

te geven. "We kunnen straks naast studenten en promovendi ook professionele ontwikkelaars onderzoeken laten doen. Dat is een mooie combinatie."

Het onderzoek in het lab zal in fases verlopen en de komende jaren is er nog geen sprake van zo'n kwantumcomputer. "Ik denk dat we over grofweg tien jaar er een hebben", zegt Kouwenhoven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl