De Noorse politie tijdens een persconferentie over de zaak
NOS NieuwsAangepast

Noors pedonetwerk opgerold; ook twee politici verdacht

In Noorwegen is een groot pedonetwerk opgerold dat bestond uit meer dan 50 mensen. Onder de verdachten zijn volgens de Noorse politie ook twee politici en enkele advocaten. De namen van hen zijn niet bekendgemaakt.

Drie verdachten zijn al veroordeeld; twintig zijn aangehouden in afwachting van hun rechtszaak. De politie heeft nog eens 31 anderen in het vizier.

Het Openbaar Ministerie in Oslo begon vorig jaar het onderzoek naar het netwerk van Noorse pedoseksuelen. Dat gebeurde nadat in de kuststad Bergen een man was gearresteerd die een meisje van 14 had misbruikt. Uit nader onderzoek bleek dat hij de spil was in het pedonetwerk 'Dark Room'. Tientallen Noren bleken pornografische foto's van kinderen te hebben verspreid via het verborgen netwerk Darkweb.

Een van de verdachten werkte op elf kleuterscholen en kinderdagverblijven in Bergen. Hij werd de afgelopen zomer aangehouden en vier weken ondervraagd. Daarna is hij weer vrijgelaten omdat hij geen strafblad heeft. Hij wist volgens zijn advocaat niet dat hij betrokken was bij een pedonetwerk.

Politici en advocaten onder verdachten Noors pedonetwerk

De Noorse justitie wil weinig kwijt over de verdachten. Wel heeft een woordvoerder gezegd dat de zoon van een hoge politiefunctionaris een belangrijke rol speelde in het netwerk. De jongen zit vast, zijn vader werd verhoord en daarna weer vrijgelaten.

Technici zijn in het onderzoek het Darkweb opgegaan en hebben 5000 gebruikersnamen achterhaald die direct verband houden met Dark Room. Ze ontdekten dat zelfs baby's door de daders zijn misbruikt.

Ontvoering

Enkele gesprekken tussen de Noorse pedoseksuelen zijn het afgelopen weekend door de Noorse justitie gepubliceerd om duidelijk te maken hoe daders te werk gingen. Een van de gesprekken werd gevoerd tussen een man van 20 en een 26-jarige man.

Ze bespraken onder meer hoe ze aan een slachtoffer kunnen komen. "Als we een kind langs de kant van de weg zien, dan slepen we het in de auto en rijden naar een rustige plek." Verder bespraken de twee hoe ze het slachtoffer tot zwijgen konden brengen. "Moeten we alleen flink dreigen of ook drogeren?"

De Noorse politie verwacht nog meer arrestaties. De woordvoerder zegt dat het onderzoek zich niet alleen richt op Bergen en Oslo maar ook op andere delen van Noorwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl