De HMS Ocean van de Britse marine in de haven van Amsterdam ANP

Een commissie van het Britse parlement waarschuwt dat de verdediging van het land gevaar loopt door de onzekerheid over de vervanging van het "rampzalig" lage aantal schepen waarover de Royal Navy beschikt. De Britse marine heeft nu 19 fregatten en destroyers, maar als er niet snel een plan komt om verouderde oorlogsschepen te vervangen dan zal dat aantal nog verder dalen, schrijft de BBC

De defensiecommissie zegt dat Groot-Brittannië straks te weinig schepen heeft om potentiële dreigingen het hoofd te kunnen bieden. Het ministerie van Defensie spreekt dat tegen en zegt dat er juist miljarden worden geïnvesteerd. Het geld wordt gebruikt voor de bouw van twee nieuwe vliegdekschepen, onderzeeërs en oorlogsschepen om de vloot uit te breiden.

De parlementariërs zeggen echter serieuze zorgen te hebben over het tijdsschema en betwijfelt of er wel voldoende geld beschikbaar is. Voorzitter Julian Lewis van de commissie zegt weinig vertrouwen te hebben in het ministerie. Volgens hem neemt het aantal schepen al tientallen jaren af en is er een kritische ondergrens bereikt. De Britse marine kan volgens Lewis niet meer alle taken aan als de veiligheidssituatie in de wereld verder verslechtert.

STER reclame