Filip Dewinter bij een demonstratie van Pegida in Rotterdam, in 2015
NOS NieuwsAangepast

Dewinter onder vuur vanwege toespraak bij Gouden Dageraad

De Vlaams-nationalistische partij Vlaams Belang heeft parlementslid Filip Dewinter op de vingers getikt voor zijn toespraak bij de extreem-rechtse Griekse partij Gouden Dageraad. In een persbericht zegt het partijbestuur dat het zich distantieert van de Griekse partij. Volgens voorzitter Tom van Grieken heeft Dewinter met zijn eigengereide optreden de partij ernstige schade toegebracht.

Twee partijgenoten die ook bij de bijeenkomst waren, Anke Van dermeersch en Jan Penris, zijn eveneens terechtgewezen. Van dermeersch wordt bovendien uit het partijbestuur gezet. De drie mogen daarnaast geen buitenlandse politieke contacten meer onderhouden zonder toestemming van de voorzitter of van het partijbestuur.

"Het Partijbestuur stelt vast dat de betrokken parlementsleden tijdens hun bezoek de indruk hebben gewekt dat het Vlaams Belang zich zou associëren met de Griekse partij ‘Gouden Dageraad’. Hiervan wil het Vlaams Belang zich in de meest formele zin distantiëren", staat in een persbericht.

Vluchtelingen in Griekenland

Het partijbestuur van Vlaams Belang heeft vandaag vergaderd over het bezoek van parlementsleden aan Griekenland. Volgens partijvoorzitter Van Grieken gingen ze om te kijken wat de invloed is van massa-integratie, zo zei hij tegenover de Vlaamse omroep VRT. De politici bezochten de eilanden Lesbos, Kos en Chios, waar veel vluchtelingen worden opgevangen.

Wat de partijvoorzitter niet zou hebben geweten, was dat Dewinter op Chios de toespraak zou geven op een bijeenkomst van Gouden Dageraad. "Ik was geheel verrast", zegt Van Grieken. Hij benadrukt dat Vlaams Belang geen banden heeft met partijen als de extremistische Gouden Dageraad.

Ontmoeting Gouden Dageraad

In de Belgische media zijn foto's verschenen waarbij de prominente leden van Vlaams Belang poseren in het hoofdkantoor van Gouden Dageraad. Ook op sociale media was te zien dat Vlaams Belangers een ontmoeting hadden met leden van de partij, die fel gekant is tegen immigratie.

Van de delegatie die naar Griekenland reisde, was Van dermeersch de enige die in het partijbestuur zat. Ze blijft wel lid van het Vlaams parlement. Penris en Dewinter blijven ook Kamerlid. De partij kan hen die zetel niet ontnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl