NOS

Twee mannen, zittend op een bankje, die ogenschijnlijk rustig in gesprek zijn met mannen die naast hen staan. Tot er een bom inslaat. Dan wordt het beeld grauw.

Het is een fragment uit de opnames van een van de bewakingscamera's van een kinderziekenhuis in Aleppo, dat vrijdag werd gebombardeerd. Eerder verschenen de eerste beelden, en nog steeds komen video's binnen van vijf bewakingscamera's die de inslagen vanuit verschillende hoeken vastlegden.

Luchtaanval op kinderziekenhuis Aleppo

Het is de tweede keer in een week tijd dat het ziekenhuis onder vuur werd genomen. Baby's werden uit couveuses gehaald en naar schuilkelders gebracht. De couveuses waren al in de kelder van het ziekenhuis gezet, maar de bommen sloegen zo dichtbij in, dat reddingswerkers de kinderen naar een veiliger heenkomen moesten brengen.

Door de zware luchtaanvallen zijn inmiddels alle ziekenhuizen in het belegerde oosten van de Syrische stad buiten gebruik, zeggen gezondheidsorganisaties. Zo'n 250.000 mensen zijn daardoor verstoken van medische hulp. 

De aanvallen worden uitgevoerd door Syrische gevechtsvliegtuigen. Die begonnen dinsdag met bombarderen, nadat bondgenoot Rusland had aangekondigd een offensief te beginnen in delen van Syrië die door rebellen worden bezet.

Eerder konden artsen en reddingswerkers de ziekenhuizen weer in bedrijf brengen, maar door een gebrek aan hulpmiddelen en de zwaar beschadigde infrastructuur in de stad is dat onmogelijk geworden.

STER reclame