NOS NieuwsAangepast

In 'huis van geliefden' signaleert kruis op kerk de verdrijving van IS

IS weg: kruis keert terug op de kerk in Bashiqa

Ruim een maand na de bevrijding van de Iraakse stad Bashiqa is er voorzichtig weer ruimte voor feest. De door IS beschadigde christelijke kerk krijgt een nieuwe crucifix en dat moet gevierd worden.

Inwoners van het dorpje in de buurt van Mosul eten, dansen en zingen. Iraakse militairen, peshmerga-strijders en gelovigen lopen in een processie richting de kerk. De Iraakse vlag wappert wanneer het kruis eenmaal op de top is bevestigd.

"Het eerste dat IS-strijders deden toen ze hier waren was het kruis vernielen", zegt vader Afram van de kerk. "We willen laten zien dat we doorgaan. Onze boodschap aan IS: wij geloven in Jezus Christus en dat zal nooit verdwijnen."

  • Reuters
    De onderdelen van het kruis worden naar de kerk gebracht
  • Reuters
    Iedereen wil het kruis even aanraken
  • Reuters
    Tijdens de inwijding worden de klokken geluid
  • Reuters
    Een peshmerga-strijder houdt de wacht
  • Reuters
    Allerlei rituelen gaan vooraf aan de plaatsing van het nieuwe kruis
  • Reuters
    In een processie lopen de gelovigen richting de kerk

Irakese militairen en Koerdische peshmerga-strijders heroverden de afgelopen weken de dorpen waar veel christenen en andere minderheden woonden, waaronder Bashiqa, zo'n twintig kilometer van Mosul. De herovering is onderdeel van de strijd om Mosul. De Iraakse regering probeert die stad te heroveren op IS.

Tot twee jaar geleden was Bashiqa een relatief rustige stad. Verschillende etnische groepen en geloven leefden vreedzaam naast elkaar. De stad draagt dan ook de bijnaam 'huis van geliefden'.

Duizenden christenen en leden van de etnische Yezidi-minderheid moesten vluchten voor de terreurgroep, die probeert alles wat niet islam is uit te wissen. Veel monumenten, waaronder deze kerk in Bashiqa, zijn dan ook vernield of verloren gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl