NOS NieuwsAangepast

Demonstrerende Maleisiërs eisen vertrek premier

Duizenden geel of rood geklede mensen de straat op

In Kuala Lumpur zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de Maleisische regering. De betogers eisen het vertrek van premier Najib Razak vanwege een groot corruptieschandaal.

Razak staat al tijden onder druk door het verdwijnen van ongeveer drie miljard euro uit een staatsfonds. Het zogeheten 1MDB-fonds werd in 2009 opgericht door de premier om economische projecten te stimuleren.

Justitie in Amerika begon in juli een onderzoek, omdat het geld onder meer zou zijn weggesluisd via brievenbusbedrijven en bankrekeningen in Singapore, Zwitserland, Luxemburg en de VS. Ook de film The Wolf of Wall Street zou ermee zijn gefinancierd.

Gele kleding

De betogers trekken gekleed in geel door de straten van de hoofdstad van Maleisië. Geel is de kleur van de oppositiebeweging Bersih. Vorig jaar organiseerden zij een soortgelijk protest. Toen waren er ruim 200.000 mensen op de been om te demonstreren tegen premier Razak. Veel demonstranten blijven dit keer mogelijk thuis omdat ze bang zijn voor politiegeweld.

Gisteren werd partijleider Maria Chin Abdullah van Bersih opgepakt, omdat ze volgens de Maleisische autoriteiten financiële steun zou hebben geaccepteerd uit het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl