Reuters
NOS Nieuws

Turks voorstel: trouwen na misbruik minderjarige

Leden van de Turkse regeringspartij AKP hebben een wetsvoorstel ingediend, waarin mannen die beschuldigd zijn van seksueel misbruik onder bepaalde voorwaarden met hun minderjarige slachtoffer zouden kunnen trouwen.

Daarmee zouden ze onder strafvervolging uit kunnen komen. Het voorstel is in een eerste stemmingsronde al door het Turkse parlement goedgekeurd.

De oppositie en mensenrechtenorganisaties hebben felle kritiek geuit. Ze vinden dat het voorstel neerkomt op amnestie voor verkrachting en het legitimeren van kindhuwelijken. Ook zijn ze bang dat de nieuwe wet gebruikt zal worden om huwelijken af te dwingen.

De afgelopen tien jaar is het geweld tegen vrouwen in Turkije toegenomen, schrijft de BBC. Critici beschuldigen de regering van president Erdogan ervan dat ze steeds meer probeert vrouwen in een ondergeschikte rol te dwingen.

'Familie beschermen'

De Turkse premier Yildirim zegt dat hij met de wet wil voorkomen dat kinderen opgroeien zonder vader. In Turkije zitten zo'n 3000 mannen in de gevangenis na beschuldiging van misbruik van een minderjarige.

Ze zijn via een islamitische ceremonie getrouwd met een vrouw jonger dan 18 jaar en hebben kinderen gekregen. In Turkije betekent dat volgens de wet dat ze schuldig zijn aan seksueel misbruik.

In het land is een (burgerlijk) huwelijk met iemand tot 18 jaar verboden. Alleen met toestemming van de rechter kan iemand tussen 16 en 18 jaar trouwen.

Geweld of dwang

Yildirim zegt dat het voorstel is bedoeld om de familie te beschermen en om te voorkomen dat mensen buitenechtelijke kinderen krijgen.

Ook zegt hij dat de mannen die in de gevangenis zitten zich niet hebben gerealiseerd dat ze zich schuldig maakten aan seksueel misbruik van een minderjarige.

De wet zou niet van toepassing zijn op mannen die geweld, dwang of dreiging hebben gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl