De ontspoorde trein vanuit de lucht
NOS NieuwsAangepast

Treinverkeer bij Winsum tot na het weekend gestremd

Het treinverkeer bij Winsum is zeker nog tot na het weekend gestremd. Om de trein uit het weiland weg te halen moet er mogelijk een noodweg worden aangelegd. De trein zal vervolgens met vrachtwagens worden weggehaald.

Burgemeester Rinus Michels (CDA) van Winsum zei op een persconferentie dat zijn gedachten uitgaan naar de slachtoffers, maar ook naar de omwonenden. Het is het derde ongeluk in korte tijd op de onbeveiligde overweg. In 2014 en 2015 waren er ongelukken met dodelijke afloop op dezelfde overweg.

Trein ontspoord bij Winsum

Nu vielen er door de botsing van een melkwagen tegen de zijkant van een trein 18 gewonden, van wie er 11 naar het Universitair Medisch Centrum Groningen moesten. Drie van deze mensen zijn volgens de politie zwaarder gewond, maar niet levensbedreigend.

Het ongeluk gebeurde kort na het middaguur. Rond 16.45 uur waren alle hulpverleners weer teruggekeerd naar hun post. Het strafrechtelijk onderzoek door de politie gaat nog enige tijd duren. Vervoerder Arriva zegt dat er ongeveer vijftig mensen in de trein zaten. Arriva zet dit weekend bussen in op het traject Groningen-Winsum.

De trein in het weiland bij Winsum

"Winsum en overwegen is geen gelukkige combinatie", zei ProRail-topman Pier Eringa van ProRail tijdens de persconferentie. Eringa zei dat hij ook boos en verdrietig zou zijn als hij in Winsum zou wonen.

In het specifieke geval van Winsum zijn er volgens hem veel onveilige overwegen. Zeven gevaarlijke openbare en particuliere overwegen zullen volgens hem worden aangepakt. Vier daarvan zullen verdwijnen, inclusief die waar vandaag het ongeval gebeurde; er zal een weg worden aangelegd naar een beveiligde overweg.

Dat is nog niet gebeurd omdat er geen overeenstemming is met een grondeigenaar. Bekeken wordt of kan worden overgegaan tot onteigening, maar dat is het laatste middel dat zal worden ingezet.

ProRail-topman Pier Eringa

"We kunnen ons niet veroorloven om dit langer te laten duren. Dit moet gewoon afgelopen zijn. Het liefst binnen een paar weken, maar zeker binnen een jaar", benadrukte Eringa. Het geld is geen probleem volgens burgemeester Michels. Zowel ProRail, het ministerie als de gemeente hebben hun financiële bijdrage klaarliggen.

De ProRail-topman zei dat er jaarlijks zo'n dertig ongelukken bij overwegen gebeuren, meestal bij beveiligde. Het merendeel van de overwegen in Nederland is beveiligd. Er zijn nog zo'n negentig onbeveiligde spoorwegovergangen volgens ProRail.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl